Heet! Nieuwe Renault Mégane RS knalt met 300 pk

We hebben er lang op moeten wachten, maar de nieuwe Renault Mégane RS is eindelijk hier. De nieuwste hot hatch belooft een waar bommetje te worden met 280 pk en vierwielbesturing en de Fransen kondigen ook al een Trophy-versie met 300 pk aan.

Ja, je leest het goed. Renault heeft vierwielbesturing, zoals we dat kennen van auto's als de Porsche 911 GT3, in een hatchbackje gepropt. Daarmee hoopt het bedrijf de snelste hatchback van het moment in handen te hebben. De 1,8 liter viercilinder is weliswaar goed voor 280 pk en 390 Nm, maar daarmee val je niet meer op in deze markt. De vierwielbesturing, waarbij de achterwielen een paar graden meedraaien, moet compenseren voor het vermogenstekort ten opzichte van sommige concurrenten en de snelheidsduivel sneller en stabieler door bochten heen jagen.

De nieuwe Mégane RS heeft een strak design gekregen dat zeker opvalt in de nieuwe kleur Volcanic Orange. Opvallend zijn de mistlampen in de vorm van drie blokjes in de onderste luchtinlaten die we al kennen van de Clio R.S. 16 en ons met pijn in ons hart doet herinneren aan het feit dat die auto nooit in productie is gegaan. Renault heeft dus veel goed te maken met deze Mégane. 

Schakelen gaat in dit nieuwe speeltje via een zestraps automaat, maar liefhebbers van een meer old school aanpak kunnen gelukkig een handbak met zes verzetten kiezen. Dan moeten ze het wel zonder de flippers aan het stuur doen en kunnen ze ook geen gebruik maken van de Launch Control van de automaat.

Alsof er nog niet genoeg te kiezen valt, komt de Mégane RS ook nog met twee verschillende chassis-opties. De koper kan kiezen tussen Sport en Cup, waarbij de eerste variant iets comfortabeler is en de tweede optie zich volledig richt op snelle rondetijden. Bij het Cup-chassis is het ook mogelijk om een sperdifferentieel aan te vinken op de optielijst.

Naast de "normale" Mégane RS verschijnt er ook een Trophy-versie. Deze top-uitvoering, duidelijk niet vernoemd naar Renaults F1-prestaties, volgt pas eind 2018, maar levert wel meer vermogen. De Renault produceert dan 300 pk en 400 Nm en heeft het Cup-chassis en de 19 inch wielen standaard. Het scheelt maar een klein beetje, maar voor wie altijd het best wil, is de topper het wachten waard.