Lamborghini: 'onze Urus wordt de snelste SUV ter wereld'

Omcirkel 4 december in je agenda: op deze dag geeft Lamborghini een vervroegd Sinterklaascadeautje in de vorm van de langverwachte Urus-onthulling. De Italianen warmen ons alvast op met grote beloftes van peekaas en Ringrecords.

Lamborghini en een SUV, het klinkt als vloeken in de kerk. Echter, met de LM002 bewezen de Italianen reeds dat niets onmogelijk is, en daarnaast moet er meer omzet gedraaid worden. Voor de Urus zijn 600 man extra aangenomen, wordt de fabriek in Sant' Agatha uitgebreid, en zal het aantal verkopen verdubbelen tot zo'n 7.000 stuks op jaarbasis, zo is de verwachting.

Een V12 krijgt de Urus niet, de koppelsterke 4.0 V8 biturbo van het Volkswagen-concern is het wapen van keuze. Deze wordt omhooggedraaid tot nog nooit eerder vertoonde vermogens: 605 pk (S8 Plus, RS6 Performance) is het hoogste dat de er momenteel uit een V8 wordt gehaald, de Urus krijgt naar verwachting 650 paarden onder de kap. Ontwikkelingsbaas Maurizio Reggiani verklapt bovendien alvast dat de topsnelheid boven de 300 km/u komt te liggen, waarmee het record van zusje Bentley (Bentayga) afgesnoept wordt:

Bij de ultieme SUV van een sportwagenmerk hoort natuurlijk ook een record op de Nürburgring Nordschleife. Hiervoor moet bij een ander merk binnen de groep gekannibaliseerd worden: Porsche. De Duitsers hebben met krap 8 minuten in de vorige Cayenne Turbo S het SUV-record op de Groene Hel in handen, maar daar moet Lamborghini overheen. Met 80 pk voordeel, iets modernere tech, actieve stabilisatorstangen, en een goede coureur moet dit te doen zijn. Hopelijk weet Lamborghini dit keer wel de controverse te vermijden, die bij de Huracan Performante ontstond.

Om de veelzijdigheid danwel het terrein-DNA van de Urus te onderstrepen maakt Lamborghini ook een offroad package. Reggiani: "It can be a limousine on the road but is a real Lambo on the track . There will also be a specific off-road package that will allow the car to go where others fail."

Kom maar door met die dure SUV. We zijn benieuwd hoe lang de overenthousiaste eerste eigenaren erover doen het vierwielaangedreven gevaarte ergens een boarding in te rammen.