Het verhaal van de Lancia Aurelia B20 GT 'Bracco': Outlaw

Vorig jaar jaar bouwde restaurateur Thornley Kelham een serie van negen 'Outlaw' Lancia Aurelia B20 GT's. De uitgave was gebaseerd op een stroomlijn-onderzoek dat Lancia begin jaren vijftig deed voor zijn race-GT's. Het origineel dook op en is nu ook gerestaureerd.

B20

Laten we beginnen met een woord van waarschuwing: mocht u een Lancia Aurelia B20 GT hebben, geeft u hem (haar?) dan alstublieft niet de Outlaw-behandeling. De misdaad van Thornley Kelham om negen exemplaren zo toe te takelen is al genoeg. Laten we zuinig zijn op de Aurelia's die er nog zijn.

Dat gezegd zijnde, kunnen we kijken naar de restauratie van de originele verlaagde Lancia Aurelia B20 GT van de eerste serie. De auto kwam in 1951 uit de ateliers van Lancia rollen en werd gekocht door Giovanni Bracco. Zoals in die tijd gebruikelijk was de eigenaar zelf ook de coureur. De B20 GT van Bracco (B20-1010) was anders dan de rest van de serie, want Lancia experimenteerde met een verlaagd dak, om de stroomlijn van de auto te verbeteren. Dat werkte nogal goed (of Bracco was een briljant coureur), want de auto werd tweede overall in de Mille Miglia van 1951 (op twintig minuten achter de winnaar, Scuderia Ferrari (ja) met een 340 America). Op Le Mans won de Aurelia van Bracco zijn eigen klasse.

Waar Lancia zijn afgedankte racewagens doorgaans vernietigde, is de auto van Bracco langzamerhand ergens in de vergetelheid verdwenen. Maar hij bestond nog wel en Thornley wist de auto op te duikelen om hem te restaureren. Hieronder de plaatjes van de restauratie die 4.000 uur duurde en uiteindelijk leidde tot de negen 'Outlaw' exemplaren.