Geen F1? Geen probleem, RTL zendt A1GP Zandvoort uit

Aanstaand weekend zou het allemaal gaan gebeuren: de terugkeer van de F1 in Nederland. Helaas gooide het coronavirus een enorme berg zand in de motor en iedereen kent inmiddels de gevolgen. Bij RTL GP zijn ze de archieven in gedoken en plukten daar een andere legendarische race op Zandvoort uit: A1 GP 2006.

A1GP Jeroen Bleekemolen

Maandenlang keken we ernaar uit. Nadat begin mei 2019 de handtekeningen echt werden gezet begon de opbouw naar het feest. In oktober schraapte Zandvoort het asfalt van de baan, er kwamen kombochten en het hele terrein werd onder handen genomen, want die ene datum kwam eraan: zondag 3 mei 2020. Aanstaande zondag dus. Maar er gebeurt aanstaande zondag helemaal niets in Zandvoort. Althans, niet op het circuit. De Formule 1 is weer terug in de winterslaap en staat daar pas in juli uit op in een publieksloos Oostenrijk. In Zandvoort keert de Formule 1 in 2020 waarschijnlijk niet terug, het wordt 2021 op zijn vroegst. Zesendertig jaar na de laatste GP van Nederland.

A1GP

Toch is er in de jaren tussen 1985 en nu wel eens een grote raceklasse op het duincircuit geweest. Neem de A1GP, dat de Formule 1 voor landenteams moest worden. De klasse van oliesjeik Maktoum Al Maktoum kwam in 2006 langs met coureurs Jos Verstappen en Jeroen Bleekemolen. Teambaas was Jan Lammers, die vlak voor het raceweekend aankondigde dat Jos er niet zou zijn. Desondanks kwamen 75.000 racegekken naar het circuit om de twee races te kijken.

Local boy Jeroen Bleekemolen weet de race naar zijn hand te zetten en zorgt voor een enorme oranjesfeer in de duinen van Zandvoort.

RTL GP zond de race toen live uit, en grijpt aanstaande zondag terug op het verleden. We gaan veertien jaar terug in de tijd, toen de V8 nog gewoon heerste en A1GP nog niet ter ziele was. De uitzending begint om 14:30, de weersvoorspelling is niet geweldig dus u kunt gewoon voor de tv gaan zitten. RTL 7.