Coronaregels: Zeg maar dag tegen Dutch GP 2020

De kans dat u Max Verstappen dit jaar in Zandvoort met eigen ogen kunt zien rijden is sinds de toespraak van Mark Rutte enorm afgenomen. Alleen als er geen publiek komt zou er eventueel geracet kunnen worden, maar wie zit daarop te wachten?

Jan Lammers en Max Verstappen

Gisteravond om 19:00 zat het hele land klaar om de toespraak van Mark Rute te kijken. Er keken meer mensen naar Rutte dan ooit lang geleden naar de Range Rover Sport "Patrick die wagen is viesss" waarin Joran van der Sloot zijn bekentenis in het verhaal van Natalee Holloway deed. Voor de Formule 1-liefhebbers was de grote vraag: zou het eventueel mogelijk zijn dat de GP van Zandvoort in augustus toch nog doorgaat?

Het antwoord was kort en teleurstellend: Nee. Tenminste, nee niet met toeschouwers. Alle publieksevenementen waarvoor een vergunning moet worden aangevraagd zijn tot 1 september verboden. Het virus is nog te gevaarlijk en de kans dat het weer oplaait als veel mensen bij elkaar komen is te groot.

Geen publiek

In Zandvoort hielden ze natuurlijk al rekening met deze teleurstelling. Desondanks lijkt het onwaarschijnlijk dat de races zonder publiek verreden kunnen worden. In de pitstraat is niet bepaald een 'anderhalvemetersamenleving' bij een pitstop mogelijk, of elk wiel moet door maximaal een monteur tegelijk bediend worden. Dat zou dan een heel erg lange stop opleveren. Maar daar hebben dan wel alle coureurs evenveel last van natuurlijk.

Ook het racen zonder publiek zou niet heel veel lol brengen. Voor zowel Zandvoorters als het circuit zou dan alleen maar overlast worden binnengebracht: wel de herrie, maar geen inkomsten. Vooral dat laatste is natuurlijk een van de redenen om een race te organiseren: de honderdduizenden bezoekers die geld komen uitgeven.

Jan Lammers reageert in de Telegraaf: "Het is afwachten welke mogelijkheden ons nog worden geboden, maar ik acht het niet aannemelijk dat [terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort] dit jaar nog kan." De oud-coureur is verder realistisch: "Het is wat het is. Er is in ieder geval duidelijkheid en ik respecteer het beoordelingsniveau van de deskundigen. Het is ook helder gecommuniceerd"

Kalender

Nu zowel Nederland, Frankrijk, Monaco, en België definitief van de baan zijn (of publieksloos verreden moeten worden) is het voor de F1 steeds moeilijker om een echte racekalender op te stellen. Er wordt wel gewerkt aan scenario's waarin in Oostenrijk en in Engeland geracet kan worden. Ook daar zou het dan zonder publiek moeten, maar waar kan er daarna nog in Europa wat worden ingehaald? En zouden de overzeese races later dit jaar wél veilig doorgang kunnen vinden?

Jan Lammers wil in ieder geval niet in de schoenen van de FIA en de FOM staan: "Het management van de Formule 1 en de internationale autosportfederatie FIA staan nu voor een bijna onmogelijke opgave nog iets van een kalender voor dit jaar te maken."

Autosport
  • Red Bull Content Pool