Twee F1 Grands Prix in Oostenrijk en Groot Brittannië 2020?

Met dank aan het coronavirus zijn de eerste acht Grand Prix van 2020 al afgelast en de negende en tiende zijn aan het wankelen: Canada en Frankrijk. Zou Oostenrijk de opening worden? Wordt het dan meteen een dubbel? En Silverstone ook?

Max Verstappen

De aanpassingen aan de Formule 1-kalender zijn nog steeds niet allemaal gedaan. Na de afmelding van de openingsrace in Australië en de al verplaatste GP van China vielen de volgende zes races, waaronder Zandvoort en Monaco al gauw van de kalender. Over Canada is nog twijfel, maar die beslissing moet ergens in deze week genomen worden.

Nu de Canadese grenzen gesloten zijn voor iedereen die geen inwoner of staatsburger is, lijkt het onwaarschijnlijk dat de Formule 1 daar wél naartoe kan. De kans is levensgroot dat het seizoen ook niet in Montreal van start gaat. Frankrijk dan? Ook daar is het hele land nog in lockdown. De beslissing kan nog even vooruitgeschoven worden, want het circuit ligt al klaar. Maar 28 juni ligt wel erg dicht op de voorlopige lockdowndatum.

Oostenrijk 2x

Alpenstaat Oostenrijk wil volgende week al beginnen met het -onder strikte voorwaarden- afbouwen van de lockdownmaatregelen. Dat zou betekenen dat de GP daar vooralsnog door kan gaan. De Grand Prix staat gepland voor 5 juli. Bijzonder gerucht is dat er een plan ligt om twee weekends achter elkaar op de Red Bull Ring in Spielberg te rijden. Tussen de race in Oostenrijk en de daarop geplande race in Silverstone zit een vrij weekend. Als iedereen toch al in Spielberg is, kan er de week erna nog een race worden verreden.

Voor Silverstone zou eenzelfde plan in de maak zijn. Dan zouden in vier weekends snel een aantal races verreden kunnen worden. Het voordeel voor de F1-organisatie: als er minimaal 15 races worden uitgezonden lopen ze de miljarden van de televisiezenders niet mis. Het is dus zaak om zoveel mogelijk in te plannen

Tegen de richting

Een gedachte om ervoor te zorgen dat het niet te saai wordt is om op beide circuits te proberen om ook de andere kant uit te rijden. In Oostenrijk zou dat lastig zijn, want er moet dan een hoop veranderen aan de uitloopstroken. Op Silverstone is meer ruimte om die aanpassingen te doen.

Ter vergelijking: het is volstrekt ondenkbaar om dat op Zandvoort te doen. Dat circuit is al krap, en verkeerd om rijden zou alle aanpassingen volstrekt teniet doen.

Het blijft afwachten hoe het met de ontwikkeling van de wereldgezondheid gaat. Want op zich is dubbel Oostenrijk natuurlijk een mooi vooruitzicht voor chauvinistische Hollanders: Max Verstappen won de afgelopen twee jaar de GP op de Red Bull Ring.

Autosport
  • Red Bull Content Pool