Franse truckers blokkeren wegen (alweer)

De dag dat je zonder een wegblokkade tegen te komen door Frankrijk kunt rijden moet nog steeds aanbreken. Vandaag is het weer raak en zijn er zelfs allerlei wegblokkades opgeworpen door truckers die protesteren tegen een nieuwe arbeidswet.

Fransen grijpen elke reden aan om te staken. De zon schijnt? Staken. De zon schijnt niet? Ook staken. Een nieuwe socialistische wet? Blokkades. Een gewijzigde wet? Dubbele blokkades. Het maakt niet uit wat de regering in Parijs bedenkt, de Fransen zijn het er sowieso niet mee eens. Vandaag zijn er blokkades opgeworpen op wegen en bij distributiepunten van brandstof omdat ze het niet eens zijn met een vernieuwde arbeidswet. Daardoor kunnen tankstations niet meer bevoorraad worden.

Het leidt bij veel pompstations tot lange wachtrijen en in het westen van Frankrijk zijn er al plaatsen waar de benzine op is. In het zuiden van Frankrijk stonden vanmorgen lange rijen auto's met mensen die nog snel even de tank wilden afvullen. Dat levert weer grappige reacties op. De baas van de lokale transporteursvereniging in de Alpes-Maritimes zegt dat er geen tekort aan brandstof zal komen, tenzij iedereen ineens zijn auto gaat voltanken: dan is straks de brandstof op. 

Wat overigens ook opvallend is: in de kranten wordt met geen woord gesproken over de reden van de blokkades. De Fransen nemen het gewoon als een fact-of-life.