Saoedische vrouwen mogen rijden, boze man gearresteerd

Binnen twee dagen na het nieuws dat vrouwen in olierijke zandbak Saoedi Arabië weer zelf mogen gaan autorijden is de eerste arrestatie verricht. Uiteraard betrof het een gejurkte man die de nieuwlichterij van koning Salman niet kon waarderen.

Een onbekende Saoediër heeft gezorgd voor deel zoveel van het handboek criminaliteit: kondig nooit aan dat je iets gaat doen. Als je dat wel doet, lukt je plan meestal niet. En als je alleen maar een loos dreigement wilde uiten, dan kan je dat beter tegen de muur schreeuwen, dan op sociale media gooien.

De naamloze inwoner van een zandsculptuur in het centrum van de wereld dreigde de eerste de beste vrouw die hij achter het stuur van een auto zag in de fik te steken. Hij ging er daarbij van uit dat ze massaal pech zouden krijgen: "Ik zweer bij god dat ik iedere vrouw die ik met pech langs de weg zie staan met auto en al zal verbranden," aldus de verdachte. Hij is aangehouden en overgedragen aan het openbaar ministerie. De kans is daardoor groot dat hij eerst zelf een of andere middeleeuwse straf zal krijgen.

Koning Salman van Saoedi Arabië schafte op dinsdag per koninklijk besluit het rijverbod voor vrouwen af. Opvallend aan dat verbod is dat het er pas sinds 1990 was. Toen werd het door geestelijken er fatwa afgekondigd, maar blijkbaar heeft de koning in het land alsnog meer macht dan de heren die hun kennis uit een oud boek hebben.