Verstappen had mazzel: Renaults hadden last van turboprobleem

Sleutelpunt van de Grand Prix van Mexico was het winnen van de start, daardoor reed Max Verstappen in schone lucht. De turbo's van Renault hadden moeite met de ijle lucht in de Mexicaanse hoofdstad. Het was billenknijpen voor de Red Bull-leiding.

Twee dingen zijn cruciaal geweest voor de mooie overwinning van Max Verstappen in Mexico gisteren. Ten eerste was er de pole position die aan zijn neus voorbij ging. Daardoor kon hij aanhaken bij Sebastian Vettel op weg naar de eerste bocht en hem snel voorbijsteken, waardoor de Ferrari in de clinch kwam met de auto van Lewis Hamilton. Had de Limburger zelf vooraan gestaan dan was het spelletje waarschijnlijk andersom geweest, want de Renaultmotor stond veilig afgesteld, waardoor hij minder toeren kon maken en hij de leiding ongetwijfeld niet had kunnen behouden.

Het tweede belangrijke punt is dat hij de start uiteindelijk won, waardoor hij lange tijd in schone, koele, frisse lucht kon rondrijden. Van groot belang voor de turbine in zijn Renaultmotor. Er was al gebleken dat de turbo's van het Franse merk een probleem hadden met de lucht in Mexico. De stad ligt op 2.250 meter hoogte, waardoor het erg 'dunne' lucht is met minder druk en weinig zuurstof. Het toerental van de aanjagers was al teruggedraaid van 108.000 toeren per minuut naar 102.000 omwentelingen. Bij het hoge getal zouden de assen en de MGU-H sowieso kapotgaan. Maar bij het lagere getal hadden de andere auto's last van tempowisselingen in de turbo's die fataal voor de motoren waren.

Volgens Helmut Marko was het de hele race spannend of de motor van Max het wel zou houden: "Er was geen patroon te vinden, waardoor we ook geen kant en klare oplossing voor het probleem hadden." De Oostenrijker vertelde verder tegen Auto, Motor und Sport dat ze op de pitsmuur bij Red Bull Racing de hele race van de spanning hebben zitten trillen als rietjes.

Voor Verstappen pakte het gelukkig goed uit, maar teamgenoot Daniel Ricciardo had veel minder geluk. Hij had al een nieuwe MGU-H in zijn wagen, waardoor hij verder achterin stond. Daar is meer 'vuile' lucht, waardoor diezelfde MGU-H uitviel terwijl hij al van de zestiende plek naar P7 was gereden.