Oud-BMW-managers PISWOEST op Faraday Future

Het door de Chinese gigant LeEco opgezette Faraday Future zag de laatste weken vijf van zijn hoogstgeplaatste managers vertrekken. Gelukkig is er ook goed nieuws voor de toekomstige autobouwer: Tata investeert bijna een miljard.

Faraday Future heeft een moeilijke periode achter de rug, waarbij ze eerst een nieuwe fabriek zouden bouwen toen weer niet en toen maar een oude fabriek overnamen. In de tussentijd erkende de oprichter Jia Yueting dat hij eigenlijk helemaal geen geld meer had om in het bedrijf te investeren. Zijn onderneming LeEco was in de loop van de jaren zo snel gegroeid dat hij het niet meer allemaal onder controle kon houden. 

De opdrogende geldstroom weerhield Faraday Future (FF) er echter niet van om allerlei topmanagers weg te kapen bij concurrenten. Duitsers van BMW, en Italianen van Ferrari werden met veel bombarie binnengehaald in de fabriek in Nevada Californië. Inmiddels zijn Stefan Krause en Ulrich Kranz, beiden oud-BMW-toppers, alweer weg. Volgens Duitse nieuwsbronnen zijn ze vertrokken, terwijl FF zelf meldt dat ze ontslagen zijn. De twee zouden het binnenhalen van nieuwe financiële middelen hebben gehinderd en zelfs mogelijk wetten hebben overtreden. Vooral bij Krause lijkt dat een bijzondere beschuldiging: hij was bestuurslid van Deutsche Bank. De Duitser reageert ook woedend op de verklaring van FF.

Tussen alle ellende gebeurt er af en toe ook wat positiefs, waardoor de Victor Muller-index nog niet naar vijf Victors uitslaat. Het Indiase staal- en autoconcern Tata wil, volgens Chinese bronnen, tien procent van de aandelen in het bedrijf hebben en heeft daar $900 miljoen voor over. Dat zou betekenen dat de hele Faraday-toko (die nog nooit een auto verkocht) nu al $9 miljard waard is. Vrij veel geld, maar laten we eerlijk zijn, zoals het er nu naar uitziet gaat het grote geldverdienen in de toekomst gebeuren met elektrisch vervoer. Tata-dochter Jaguar Land Rover gaat al over een paar jaar helemaal elektrisch.

Het is nog even (FF, wahaha) afwachten of het nieuws van Tata's investering waar is, en dan is het maar de vraag hoe lang FF er over doet om daadwerkelijk auto's te gaan leveren. Inmiddels kun je met een vooruitbetaling van $5.000 al een FF91 bestellen, maar als je die daadwerkelijk wilt afnemen mag je er nog minimaal $95.000 bijleggen. Vervolgens laat Tesla zien dat het ook nog best moeilijk is om een fabriek aan de praat te krijgen. Niemand kan derhalve voorspellen of de 1.050 pk sterke FF91 er ooit gaat komen.