Ross Brawn: F1 gaat met oren dicht luisteren naar constructeurs

Vanaf 2021 komt Formule 1 met een nieuw motorreglement. De motoren blijven V6 turbo's, maar ze moeten opnieuw ontworpen worden, tegen de zin van de huidige fabrikanten in. Ross Brawn zegt naar de klachten te luisteren, maar zijn plannen niet te wijzigen.

Het plan voor de Formule 1-motoren van 2021 en verder valt bij de grote drie niet in goede aarde. Renault, Ferrari en Mercedes hebben al een werkende motor, maar ze moeten dankzij de nieuwe voorschriften allemaal een nieuwe motor ontwikkelen. Daar moet vervolgens ook allerlei standaardonderdelen op komen te zitten. Voor de teams die al een motorontwerp hebben is het enorm duur om weer opnieuw te moeten beginnen. De nieuwe instappers moeten hoe dan ook van de grond af beginnen, dus voor hun maakt het niet uit.

De standaardonderdelen strijken de constructeurs ook tegen de haren in. Ze zijn bang dat het teveel eenheidsworst wordt en dat de motoren hun speciale eigenschappen zullen gaan missen. Ferrari dreigde zelfs (alweer) om de Formule 1 de rug toe te keren. Regelbaas Ross Brawn van Formula One Management reageert dat Ferrari erg belangrijk voor hem en de Formule 1 is: "Ik heb er tien jaar gewerkt, dus ik weet waar Ferrari voor staat. We zoeken naar oplossingen die ervoor zorgen dat we Ferrari niet kwijtraken. En ik weet zeker dat ik die kan vinden." Hij steekt de hand in eigen boezem en zegt dat het misschien aan de wijze van presentatie van de regels heeft gelegen: "Misschien dacht ik wel te veel als een techneut en niet genoeg als een diplomaat."

Toch lijkt Brawn niet erg genegen om toe te geven aan de motorfabrikanten. Vooral de standaardonderdelen zijn voor hem een reden om juist door te pakken, veel van de huidige teams hebben al moeite om de financiën daarvoor bij elkaar te brengen. De brandstofinjectoren bijvoorbeeld zijn erg duur, maar ze brengen het eigen karakter van een Ferrari- of Mercedesmotor niet in gevaar. Wat Brawn betreft kan dat een standaardonderdeel worden. Hij wil met de teams kijken naar de onderdelen die gestandaardiseerd kunnen worden en welke niet, zodat iedereen blij blijft en daardoor niet vertrekt.

Wat in ieder geval wel moet vertrekken is het huidige motordesign. Er is een te groot verschil tussen de goede en de slechte motoren. Verder is het systeem met grid penalties volledig uit de hand gelopen. "De huidige motor is veel te duur, hij maakt geen geluid, en het heeft een onderdelenset die, als we het aantal gebruiksmomenten ervan onder controle willen houden, zorgt voor gridstraffen." Volgens Brawn zullen één à twee van de huidige leveranciers vertrekken als het zo door blijft gaan. De Brit moedigt de fabrikanten aan om zelf met een variant te komen waar hij niet aan gedacht heeft, als het er maar voor zorgt dat de kosten uiteindelijk voor iedereen omlaag gaan.

Hij is er overigens niet van overtuigd dat iemand hem een betere oplossing kan aanreiken. Voorlopig blijft hij dus met zijn vingers in zijn oren luisteren naar de klachten van de fabrikanten.