Flitskoning van Frankrijk woont in Monaco: 384 keer in één jaar

Jon Olsson is that you? Of zou het toch Verstappen, Doornbos, Hamilton of Rosberg zijn? De meest geflitste auto van Frankrijk staat op naam van een inwoner van dwergstaat Monaco. Iedere dag werd hij wel een keer geflitst.

De Monegasken gedragen zich in Frankrijk alsof ze dat ene dorpje in het noordwesten zijn dat dapper stand hield tegen de overmeestering van het land door Caesar. Als ware Asterix' en Obelixen lappen ze de regels van het grote Frankrijk massaal aan hun laars. Zuid-Frankrijk is tegenwoordig bezaaid met snelheidscamera's die elke overtreding haarfijn vastleggen. Daarbij worden ze vaak geholpen door bergachtige wegen, waardoor je ook als je het gaspedaal loslaat vanzelf te snel langs een flitser komt. 

Toch leer je wel van de eerste keer dat je geflitst wordt: 'Okay, daar staat een camera dus dat is opletten geblazen.' Als Monegask lijk je vrij spel te hebben. waar Hollanders tegenwoordig de Franse boetes gewoon op de mat krijgen was dat voor de rijkelui die op de twee vierkante kilometer wonen nog niet zo. Zo kon een inwoner van het prinsdom in een jaar 384 keer geflitst worden. Hij reed meestal ook niet een beetje te hard, maar kwam doorgaans met 60 km/u teveel langs de bermkassa rijden. 

Op een gegeven moment is het zelfs voor een Fransman teveel, dus uiteindelijk stond de officier van justitie op van zijn lunchtafel om het hele pakket bekeuring over te dragen aan zijn Monegaskische ambtsgenoot. Met drieduizend agenten is het minilandje een ware politiestaat (vorig jaar werd er slechts een inbraak gepleegd), dus dat is geen goed nieuws voor de veelflitser. Wat de lokale hermandad met de overtreder heeft gedaan is helaas niet bekend.

Wat we wel weten is dat er nog meer dossiers zijn overgedragen: 85 inwoners werden minstens vijftig keer vastgelegd, 146 auto's reden tenminste tien keer te snel langs de paparazzi. Iedereen die minstens vijftig keer op de plaat stond mocht zich melden bij de veiligheidsdiensten voor een verhoor, hoogstwaarschijnlijk liepen ze daar niet met een aai over het bolletje weg.