Hoera, we kopen weer meer auto's en motoren

Het derde kwartaal van 2017 geeft reden voor een optimistische blik op 2018. Er werden in de afgelopen drie maanden weer meer nieuwe auto's verkocht: de omzet van importeurs steeg  bijna zeven procent. Ook de handel in occasions steeg flink.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde dat de totale autohandel in het derde kwartaal van 2017 behoorlijk is gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016. Gemeten over de hele branche steeg de omzet met vier procent (wij vertalen het voor het gemak maar als meer verkoop, want anders zijn we met zijn allen massaal genaaid met duurdere auto's). De toename komt voornamelijk in de portefeuilles van de grote bedrijven: de importeurs noteerden een omzetstijging van 6,9%. Ook de dealers en handelaars konden een flinke stijging in de boeken waarnemen: de autobedrijven zagen 6,3% meer euro's binnenkomen en bij de motorhandelaars werd 3,8% meer geld afgeleverd door hebberige kopers.

Tegenover de stijgingen staan helaas ook een paar omzetdalingen: de servicebedrijven, onderdelenhandelaars en bedrijfswagenverkopers kregen te maken met minder omzet. Gelukkig waren die dalingen wel redelijk beperkt en kan in het totaal een stijging van 3,8% worden genoteerd voor de complete auto- en motorenbranche. 

De vooruitzichten voor het volgend jaar zijn positief. Bijna een derde van de bedrijven verwacht dat de trend van meer omzet zal doorzetten. Daarom trekken verschillende ondernemers volgend de portemonnee om meer personeel aan te nemen en om te investeren in hun bedrijven. Dat is goed nieuws, want de afgelopen vijf jaar zijn de verwachtingen nog niet zo rooskleurig geweest.