Dit is waarom je geen elektrische auto's steelt

Op vrijdagnacht brak een stel dieven in bij de Tesla-winkel in Salt Lake City. Ze jatten er vier wagens, maar veel geluk hadden ze niet, allevier de Teslae waren voor het ochtendgloren alweer teruggevonden dankzij een elektrische autoprobleem: bereik.

Tesla heeft geen dealers, maar verkoopt zijn auto's zelf in wat ze Tesla Stores noemen. Afgelopen vrijdagnacht kwamen er een paar klanten die zonder afrekenen vier auto's meenamen. De eerste werd op een vrij curieuze manier teruggevonden door een agent. Een auto stopte achter de politiewagen waarmee hij op pad was en de bestuurder kwam met een verhaal dat hij de Tesla waarin hij reed wilde inleveren. "Ik kreeg deze auto van een of andere vent en nu zoek ik een agent om hem bij af te geven, want dit kan niet kloppen." De politieman vond het verhaal ook nogal twijfelachtig en hij vergezelde de man naar de Teslawinkel, waar ingebroken bleek te zijn. Daarop veranderde de man zijn verhaal: hij vond de opengebroken winkel en dacht dat hij wel een stukje met de auto mocht gaan rijden.

De tweede gestolen Tesla werd door oplettende surveillanten al snel opgemerkt en ze zetten de achtervolging in. Je raadt al wat er daarna gebeurde: na een korte rit bleken de accu's van de Tesla leeg en kwam de auto tot stilstand. Het stelen van elektrische auto's is niet zo'n goed idee omdat ze je vlucht in gevaar kunnen brengen. Waar je een gewone auto snel van nieuwe (gestolen) benzine kunt voorzien, sta je met een Tesla al gauw een half uur bij een laadpaal om een beetje range in de wagen te pompen.

Op dat moment zijn er nog steeds twee wagens unaccounted for, maar ook die weet de Salt Lakese hermandad kordaat terug te vinden. Gelukkig hebben ook deze verdachten een bizar verhaal bedacht om hun plotselinge Tesla-bezit te verklaren. Een 19-jarige en een 27-jarige local blijken mijnheer Tesla te zijn tegengekomen die ze deze auto's gaf. Blijkbaar weten de twee wappies niet dat Nikola Tesla al 74 jaar geleden overleed en dat de naam van het bedrijf niets met de familie te maken heeft.

Voor Elon Musk betekenen de diefstallen dat hij weer vier auto's in zijn inventaris heeft waar meer kilometers op staan dan nodig is. Wellicht dat hij ze als refurbished exemplaren nog voor een redelijke prijs verkopen.