Tesla's zijn al stuk voordat ze de fabriek verlaten

Automaker Tesla heeft een bijzondere strategie om auto's te bouwen: de arbeiders moeten snel auto's in elkaar zetten en kwaliteitscontrole overslaan. Pas nadat de auto's klaar zijn worden gebreken gerepareerd, maar dat komt de kwaliteit niet ten goede.

Volgens verschillende oud-werknemers die met persbureau Reuters hebben gesproken zijn de meeste Tesla's niet bepaald degelijk in elkaar gezet. Op de productielijnen van de Model S en Model X wordt voornamelijk haast gemaakt om zo snel en zo goedkoop mogelijk te bouwen. Achteraf wordt gekeken of alles goed is gegaan. Daarbij blijkt negentig procent van de wagens gebreken te vertonen.

Er zijn reparatieploegen die vervolgens de gebreken herstellen, maar het lijkt de algemene kwaliteit van de auto's niet ten goede te komen. Het is daarnaast ook helemaal niet efficiënt om zo te werken. Op deze manier wordt het proces namelijk ook niet verbeterd. Daarnaast kost het heel veel geld en tijd om de auto's achteraf te repareren.

Uiteraard heeft Tesla een andere verklaring voor het feit dat negentig procent van de auto's aanvankelijk wordt afgekeurd. Volgens de Californiërs stellen ze zelf zulke uitzonderlijk hoge eisen aan het kwaliteitsniveau van de afwerking dat ze veel foutjes ontdekken die elders niet als zodanig herkend zouden worden. Dat is een leuke verklaring van Tesla, maar bij Toyota ligt het foutpercentage rond de tien procent, en die staan niet echt bekend om hun gammele wagens.

Met de problemen in de productielijn van de Model 3 erbij, heeft Tesla wat te doen. Autoproductie is alleen winstgevend te maken als de banden altijd vol staan met auto's die in een keer verkocht kunnen worden. 's Werelds meest efficiënte fabrieken schrijven al rode cijfers na zes minuten hapering in de productie. Enerzijds zien we daar een reden waarom Tesla de processen volgas laat doorlopen, maar het zal ook niet echt winstgevend zijn om daarna alle wagens te repareren. En vergeet ook niet dat er vervolgens hordes klagende klanten het internet opgaan als blijkt dat hun Tesla rammelt, kraakt of zelfs lekt.