Met dit elektrische busje wil Volkswagen Uber pijn gaan doen

Als je anno 2017 iets wilt voorstellen op de moderne automarkt, dan moet je minstens een Uber-achtige taxidienst in je portfolio hebben. Volkswagen heeft dit, en ontwikkelt er meteen een eigen voertuig bij, onder zijn nieuwste MOIA-merk.

In december 2016 lanceerde Volkswagen officieel zijn dertiende merk: MOIA. Met 50 werknemers richt de in Berlijn gevestigde dochter zich volledig op new mobility (meer informatie). Volkswagen investeerde naar eigen zeggen een miljoenenbedrag dat 'significant in de drie cijfers loopt' in zijn kersverse dochter. 

Inmiddels, precies een jaar later, worden de eerste plannen van MOIA bekend, en heeft het merk zelfs zijn eerste eigen voertuig. Dit is een elektrisch busje met ruim plek voor zes, waarvoor Volkswagen Bedrijfswagens de input heeft geleverd. Qua uiterlijk oogt het op iets dat het midden houdt tussen een Transporter en een Crafter, er zit wel serieus ruimte in. Dit is dan ook een voorwaarde voor luxevervoer, waarin veel waarde wordt gehecht aan persoonlijke ruimte. Het bereik bedraagt 300 kilometer en dankzij een snellaadsysteem is de lege accu in een half uurtje voor 80% te vullen.

Volksw...pardon, MOIA is van plan vanaf eind volgend jaar een pilot in Hamburg uit te rollen. In eerste instantie komen er 200 van deze wagens te rijden, wat daarna opgeschaald wordt tot 1.000. Voor de technologische infrastructuur zal hoogstwaarschijnlijk Gett worden ingezet. Dit is een Israëlische Uber-concurrent, waar VW een kleine €300 miljoen in geïnvesteerd heeft. Het bedrijf wordt verder niet bij naam genoemd, dus wellicht dat het de toekomst onder een andere naam tegemoet gaat.

Aangezien de busjes plek hebben voor zes personen, is het niet de bedoeling dat er steeds maar één passagier in zit: het hele doel is juist de druk op het verkeer in grote steden te verlichten. Via een algoritme wordt gekeken wie er ongeveer dezelfde kant op moet, waarna meerdere personen het voertuig kunnen vullen. Aan boord bevinden zich snelle wifi, leeslampjes voor elke stoel, en USB-aansluitingen om mobiele apparaten op te kunnen laden.

Moia's doel is uiteindelijk binnen de top drie van grote moderne taxidiensten te komen. Hiervoor moet de komende jaren een miljardenomzet gegenereerd worden. Enfin, de foto's: ziet u zich hierin al door de grote stad gechauffeurd worden?