Drugstest te populair: politie schroeft gebruik terug

De politie gaat naar verluidt het aantal speekseltests op drugs in het verkeer rigoureus terugschroeven. Het ding wordt nu zo veel afgenomen dat het lab de stroom aan binnenkomende tests niet meer kan verwerken.

Het leek zo’n mooi idee: voer een speekseltest in om zo een middel te hebben alle stony Tony's, doorgesnoven Dirken en kauwende Karels achter het stuur te betrappen. Als deze positief uitvalt wordt er op het bureau bloed afgenomen, dat voor onderzoek naar het lab gaat. Echter, er werd even niet nagedacht of het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wel capaciteit had de tests te verwerken. En raad eens: computer says no. Het NFI kan 133 tests per maand doen, er komt een veelvoud van dat binnen. 

Dit is niet heel gek: ondanks dat er geen cijfers over bekend zijn durven we de gok wel te wagen dat het in het overgrote deel van de gevallen om cannabisgebruik gaat, en er stappen nou eenmaal best wel veel mensen na een jointje of twee nog achter het stuur. Ondanks dat je reactievermogen misschien niet tiptop is, kom je na een blowtje meestal nog wel ongeschonden van A naar B, in tegenstelling tot wanneer je bijvoorbeeld compleet hallucinerend of tijdens het gaan door de K-hole in de auto stapt.

Wellicht om die reden gaat de politie nu prioriteren, hoewel ze niet helemaal cold turkey gaan. De test wordt alleen gedaan als het vermoeden bestaat van gecombineerd drugsgebruik of in zware gevallen, zo meldt de Telegraaf, dat van een anonieme politiemedewerker een kijkje op het Intranet kreeg. Wat wordt geclassificeerd als ernstig wordt aan de eigen interpretatie van de agent overgelaten, maar ga er maar van uit dat we het dan hebben over gevalletjes zoals onderstaande klassieker:

Voor de blowende autorijder betekent dit goed nieuws: hij/zij zal er minder snel uitgepikt worden, of er met alleen een vermaning afkomen. We weten nog niet precies wat we hier van vinden.