Foto's: FIA Hall of Fame eert 33 F1-wereldkampioenen

Veel belangrijke sporten en andere beroepen hebben een Hall of Fame, maar de F1 tot voor kort nog niet. Deze week werd dit manco verholpen: op een grote openingsceremonie troffen de grote namen elkaar, met enkele belangrijke afwezigen.

Wellicht heeft de overname van de F1 door Liberty Media iets met het optuigen van de Hall of Fame te maken, dit is een vrij Amerikaans fenomeen. Maar Amerikaans of niet, de gegadigden leken aardig content met de nieuwe verering.

Als we naar de foto's kijken zien we naast FIA-president Jean Todt onder andere de oude ijzervreter Jackie Stewart, Mario Andretti, Alain Prost, Nigel Mansell (zonder snor, maar toch herkenbaar), Damon Hill, Jacques Villeneuve, Fernando Alonso, Sebastian Vettel en camperfanaat Nico Rosberg hun fotomoment pakken.

Drie grote namen ontbreken: Ayrton Senna (overleden), Michael Schumacher (aan zijn bed gekluisterd) en Lewis Hamilton (meer zin in de BRDC-awards). De meest recente wereldkampioen houdt kennelijk niet zo van feestjes omtrent zijn sport, hij liet eerder dit jaar ook al als enige op het grote F1-evenement in Londen verstek gaan. Echter, ook Kimi was er niet, net als Jenson Button en Mika Hakkinen. Hamilton was dus zeker niet de enige afwezige.

Schumi, over wiens gezondheidstoestand nog steeds bar weinig bekend is, was wel vertegenwoordigd door zijn manager Sabine Kehm. Zij liet het volgende weten: "We weten allemaal dat Michael hier zelf bij had moeten zijn en ik weet zeker dat hij hier ook graag bij had willen zijn. Hij heeft het diepste respect voor iedereen die hier is en zou zich vereerd voelen dat hij onderdeel uitmaakt van deze Hall of Fame." Let goed op de gekozen woorden: ze spreekt dermate in de derde persoon dat je hieruit zou kunnen opmaken dat de zevenvoudig wereldkampioen nog steeds niet bij machte is een gesprek te voeren. Sad. Zijn oude baas bij Ferrari, Jean Todt, hield het bij het nietszeggende 'Michael vecht nog steeds'.

Maar laten we op een wat vrolijkere noot afsluiten: voor de mensen die wél aanwezig waren zag het er al een gezellig feestje uit. Mogen we ook stellen dat F1-coureurs vroeger een stuk kleiner waren dan tegenwoordig?