R.I.P.: de Amsterdamse bierfiets (2000-2017)

Het verzet van de Amsterdamse horeca was krachtig, maar nu lijkt het doek definitief gevallen voor de bierfiets. De Raad van State bekrachtigt een eerdere rechterlijke uitspraak die de rijdende biertap verbood.

De binnenstad van Disneyland Amsterdam loopt de laatste jaren gierend vol. Je kunt er je kont niet keren of je struikelt over de rolkoffers, nutella-wafels en andere minder plezante gevolgen van het massatoerisme in de hoofdstad. Hier hoorde ook de bierfiets bij, totdat wijlen burgemeester van der Laan het ding verbood in de drukste stukken centrum. Dit was tegen het zere been van de middenstand, die de kip met de goudgele eieren al zag wegvliegen. 

De ondernemers spanden een zaak aan tegen het verbod en werden door de rechter in het ongelijk gesteld. Ook een gang naar de Raad van State mocht niet baten, zo bleek zojuist: de RvS sprak zich eveneens uit tegen de bierfiets, vooral vanwege gebrekkige onderbouwing van de ondernemers dat ze in geldnood zouden komen door het verbod. Hiermee lijken alle juridische opties uitgeput, maar nog niet helemaal: er moet nog uitspraak worden gedaan in een bodemprocedure over de zaak.

Bovenstaande betekent niet dat de bierfiets helemaal verdwijnt: je kunt er nog prima mee door het westelijk havengebied karren als je dat wilt. Maar wie wil dat?