Sneeuwfiles maandag kostten Nederland €4,2 miljoen extra

Als heel het land stilstaat wordt er geen geld verdiend. Dat hoeven we u niet uit te leggen, want dat doet TLN elk jaar al voor ons. De economische schade van de 1.500 kilometer lange autoslang gisteren wordt geraamd op 4,2 miljoen euro.

Van deze 4.200.000 pegels komt 2,5 miljoen voor rekening van de automobilist, het vrachtverkeer verloor de overige 1,7 miljoen, aldus onderzoeksinstituut TNO, dat vandaag met deze verdeelsleutel op de proppen komt. Het grootste verlies werd in de middag- en avonduren geboekt, nadat code rood in werking was getreden en de poep de spreekwoordelijke ventilator raakte. Rond 21:00 uur was er sprake van 275.000 verliesuren in de file. Op een normale herfstdag ligt dit op 180.000 uren. 

Uiteraard is dit slechts een grove inschatting van de schade die 'de economie' opliep door alle loonslaven/ondernemers die nu in de file zaten te neuspeuteren terwijl ze normaalgesproken op kantoor productief aan het zijn waren. Hierbij wordt niet alle schade door botsingen en vastgelopen voertuigen gerekend: deze is vele malen hoger, maar grotendeels voor rekening van de verzekeraars. Ook bij de kosten van het enorme RWS-leger aan strooiwagens (en de Firestorm?) dat deze dagen de wegen probeert schoon te houden vallen deze paar miljoen in het niet.