Michelin voelt niets voor terugkeer in F1

Bandenleveranciers in de Formule 1 wijzigen voortdurend, doch Pirelli heeft de touwtjes sinds 2011 stevig in handen. Op de vraag of Michelin er iets voor voelt om in de F1 terug te keren, antwoorden de Fransen met een glashelder 'non'.

In de seizoenen 2001 tot en met 2006 was Michelin actief als bandenleverancier van de F1. Het concurreerde deze zes seizoenen met Bridgestone, dat als leverancier van het machtige Ferrari het meeste succes oogste. 

Twee noemenswaardige zaken uit deze tijd zijn ons bijgebleven: de blamage in Indianapolis van 2005 (video onder artikel), waarbij alleen de drie teams op Bridgestone-banden aan de start verschenen, en de rel omtrent de breedte van de Michelin-banden. Deze ontwikkelden tijdens de race een breder loopvlak, maar doordat de metingen voor aanvang van de race werden gedaan bleef dit lange tijd onopgemerkt. 

De kwestie kwam aan het licht in de zomer van 2003, nadat Michael Schumacher in de GP van Hongarije als achtste eindigde en tot overmaat van ramp op een ronde werd gezet door Fernando Alonso. Alle zeven auto's voor hem reden op Michelins, wat reden genoeg was voor toenmalig Ferrari-teambaas Ross Brawn om de Fransen erbij te lappen, ook al scheen Ferrari al sinds 2001 weet te hebben van de kwestie. Kijk even mee naar een knorrige Brawn, die door Patrick Head (Williams, Michelin) aan de tand wordt gevoeld en op 1:56 ijskoud een journo op zijn plek zet:

Bovenstaande zou alleen al reden genoeg zijn je als bandenfabrikant niet in de slangenkuil die F1 heet te willen storten, en bovendien levert Michelin al banden in praktisch elke andere raceserie, waaronder de Formule E, de WEC en de MotoGP.

Wat echter de doorslaggevende reden voor Michelin is om niet in te willen stappen, is de geringe overeenkomst met straatbanden. De topklasse in de racerij rijdt nog steeds op 13" wielen (achtergrond hier), een maat die we bij straatauto's voor het laatst op een Zastava Yugo uit de jaren '80 tegenkwamen. Zo lang dit gat met personenauto's blijft bestaan zegt Michelin er geen technologische uitdaging in te zien en gaat het niet investeren in de F1. Was getekend, Michelin's motorsportbaas Pascal Couasnon, in een gesprek met AS.

Het contract tussen Pirelli en de Formule 1 loopt nog tot en met 2020: vanaf 2021 zou een nieuwe bandenleverancier mogelijk zijn, maar vooralsnog heeft niemand zich gemeld.

Foto: een piepjonge Nico Rosberg test in een BMW-Williams (op Michelins), 2003.