Formule E: Montreal cancelt seizoensafsluiter

Het seizoen van de elektrische hoofdklasse Formule E is nog maar net begonnen, maar er zijn barsten in de glimmende façade gekomen: Montreal maakte vorig seizoen C$30 miljoen (€20 miljoen) verlies en heeft de race van komend jaar afgezegd.

Het derde seizoen van de Formule E werd in juli dit jaar afgesloten met de race in Montreal. Net zoals de meeste races van de batterijtopklasse werden de wedstrijdne in Canada op een stratencircuit gereden. Bijzonder was het dat het een ander stratencircuit betrof dan het Circuit Gilles Villeneuve waar de Formule 1 Grand Prix van Canada zich afspeelt. Vooral dat laatste bracht hoge kosten met zich mee en de wegafsluitingen die nodig waren voor  het rondje irriteerden vele Montrealezen mateloos. Zo erg zelfs dat ze in november een nieuwe burgemeester kozen die nu korte metten met de race heeft gemaakt. C$30 miljoen verliezen is gewoon teveel voor de stad. 

Heel vreemd aan de e-prix van Montreal is dat de stad ervoor koos om het volledig te financieren met publiek geld. De overige races worden door sponsors betaald en er gaat nauwelijks belastinggeld naar de organisatie. Wat de vorige burgemeester bezielde om voor deze constructie te kiezen is niet duidelijk, maar hij was in ieder geval een groot voorstander van de race. 

Ook is het bizar om te beseffen dat Montreal een nieuw parcours liet uitzetten in het centrum van de stad, terwijl er al een baan in het stadscentrum ligt. De asfaltstrook waar de Formule 1 zijn GP rijdt is op een eiland in de stad, waar de rest van het jaar een park is gevestigd dat alleen voor de F1 wordt omgebouwd tot racebaan. De Formule E-baan ligt nog dichter in het centrum (want de FE wil laten zien dat ze zo schoon zijn dat het gewoon in de winkelstraat kan plaatsvinden), maar waarom zou je twee racebanen in dezelfde stad leggen? 

De bewoners van Montreal kunnen in ieder geval een rekening verwachten voor het afzeggen van de race: hij stond al op de planning voor de komende jaren. Volgens burgemeester Valérie Plante is het hoe dan ook goedkoper om nu alvast het contract voor de komende jaren te verscheuren dan nog miljoenen per jaar weg te gooien. Hoe de raceklasse het seizoenseinde nu gaat aanpakken is niet bekend, ze waren in ieder geval onaangenaam verrast door de plotselinge afmelding van Montreal. Daarnaast is ook het doorgaan van de e-prix in Zürich nog steeds onduidelijk. Misschien is dat wel het spannendste aan de Formule E.