Alonso kan Le Mans volgend seizoen twee keer winnen

Volgend jaar doet zich een unieke gelegenheid voor: voor het eerst en misschien ook wel voor het laatst ooit wordt de 24 uur van Le Mans niet één, maar twee keer tijdens een WEC-seizoen verreden.

Naar aanleiding van Toyota's even officiële als overbodige bevestiging dat het ook in seizoen 2018/19 deelneemt aan het World Endurance Championship (WEC) zat uw redactie de kalender van het volgend jaar eens na te pluizen. Deze is anders dan anders: zowel qua lengte als qua samenstelling.

Tot nu toe liep een gemiddeld seizoen van april tot en met november binnen een kalenderjaar, volgend jaar beginnen we later en houden we veel later op. Daarnaast worden zowel de 6 uur van Spa als de 24 uur van Le Mans twee keer verreden. De reden hiervoor is simpel: vanaf 2019/20 wordt het seizoen afgesloten met Le Mans, waar dat tot nu toe de derde race van het seizoen was. Je kunt een evenement als Le Mans echter niet simpelweg skippen, dus vandaar dat het nu maar twee keer in een seizoen gepropt wordt. Net als de zes uur van Spa.

De FIA heeft het treffend over een Super Season dat de kijker volgend jaar voorgeschoteld krijgt.

De traditionele seizoensopener, de 6 uur van Silverstone, verplaatst komend jaar naar plek 3 op de kalender. De race valt dan in augustus, en wordt vanaf 2019/20 opnieuw de openingsrace. Zowel de Nürburgring, Mexico, Austin als Bahrein verdwijnen van de kalender. In plaats hiervan komt de 1.500 mijl (2.414 km) van Sebring. Het circuit is in een andere raceklasse al gastheer van een 12-uursrace, indien er een gemiddelde van 200 km/u wordt gehaald zal dit ook voor de WEC-bolides het geval zijn. Het resultaat zal, ijs en weder dienende, niet heel sterk van deze voorspelling afwijken.

De vraag is hoeveel aandacht het nieuwe seizoen trekt: Le Mans trekt altijd veel bekijks, afgezien van dat kijken alleen de cracks naar de andere afstandsraces. Tel hierbij op dat zowel Audi als Porsche weg zijn in de LMP1 en Toyota dus alleen tegen zichzelf rijdt. Maar aan de andere kant: we krijgen twee Le Mansen in één seizoen! Hup, Fernando!