Elektrische bussen in Utrecht falen

Ken je die mop van die elektrische bus? Nee, die kwam niet. Het blijkt dat elektrische bussen het einde van hun dienst bijna nooit halen in Utrecht. Uiteindelijk zijn het de vertrouwde diesels die ervoor zorgen dat de reizigers op hun bestemming komen.

Regionale omroep RTV Utrecht stuurde een verslaggever de kou in om te turven hoeveel elektrische bussen er nou eigenlijk op lijn 1 van de Domstad reden. De uitkomst van het tweedaagse onderzoek was opvallend: gedurende de dag zijn dat er steeds minder. Ze blijken allemaal gebreken te vertonen waardoor ze terug naar de garage moeten.

In een reactie zegt Qbuzz, die exploitant zijn van vervoerbedrijf U-OV, aanvankelijk dat het helemaal niet waar is dat er steeds minder bussen rijden. De journalisten laten zich met die onzin uiteraard niet wegsturen en vertellen de busmaatschappij over hun tellingen, waarop het ware verhaal naar buiten komt. De bussen hebben te kampen met haperende deuren, falende software en de stroomafnemer weigert soms dienst, waardoor de bus niet bij het eindpunt kan worden bijgeladen.

De tien elektrische bussen op lijn 1 zouden een voorbode moeten zijn van een volledige elektrificatie van het Utrechtse busnet. In 2025 zouden alle diesels vervangen moeten zijn door accubussen, maar dan moeten de apparaten eerst nog wat betrouwbaarder worden.