LIJSTJE. De veiligst geteste auto's van 2017

Wie een nieuwe auto koopt wil ook graag zo optimaal mogelijk beschermd zijn in het geval van een ongeluk. Als leidraad in de veiligheid gelden de EuroNCAP-tests, die dit jaar de volgende modellen als uitblinkers registreerden.

Niet minder dan 70 nieuwe auto's werden dit jaar tegen muren gereden, met grote stootkussens in de flank geramd en zowel op motorkap als voorruit met nep-voetgangers en dito hoofden bekogeld. Een zware marteling, doch de meesten brachten het er goed van af. Eigenlijk moet je alleen met een grote boog om de hoogbejaarde Fiat Punto lopen, tenzij je suïcidaal bent.

Vierenveertig (44) van de geteste modellen kreeg een 5-sterrenrating, zeven auto's ontvingen 4 sterren, zeventien moesten het met 3 sterren doen, eentje (de Mustang) kreeg 2 sterren en het dieptepunt lag bij eerder genoemde Punto: deze kreeg een imagoverschroeiende 0 sterren.

Dat gezegd hebbend, wordt het tijd te kijken naar de uitblinkers per categorie. EuroNCAP hanteert er vier: 'Volwassenen Inzittende', 'Kind Inzittende', 'Voetganger' en 'Safety Assist'.

Wellicht de belangrijkste categorie, die van de volwassen inzittenden, is een prooi voor Volvo. De Zweden hebben goed werk geleverd met hun nieuwe XC60 en pakken een bijna perfecte score. Kort hierachter volgen de Alfa Romeo Stelvio, Mitsubishi Eclipse Cross (97%) en het trio VW T-Roc, Polo en Arteon (96%).

Buiten Zwitserland wordt er nauwelijks een exemplaar van verkocht, maar in de Subaru XV danwel Impreza kan je je kind het beste vervoeren wanneer er gebotst wordt. Achter de Scoobies komt een hele rits auto's met een 87%-score, waaronder de DS7 Crossback, Mercedes X-Klasse, VW T-Roc en Jaguar E-Pace.

Russische verzekeringsfraudeurs die het zekere voor het onzekere willen nemen werpen zich het beste voor de Arteon (Autobahn-rijtest hier, Oekraïense melkbussentest daar). De Subaru XV en Impreza volgen met respectievelijk 84 en 82 procent, BMW's 6 Serie GT en 5 Serie (beide 81 procent) scoren ook heel behoorlijk.

We sluiten af zoals we begonnen, met de Volvo XC60. Voor wat betreft de safety assist lopen de Zweden ver voor op de concurrentie, de gehele top 3 wordt gevuld door Volvo: XC60, V90 en S90 (93%). Op gepaste afstand volgen de Honda Civic (88%), Kia Stinger en VW Arteon (82%).