Milieudefensie verliest rechtszaak tegen 130 kilometer per uur

Hoera! De rechter heeft vandaag bepaald dat de Staat niet meteen allerlei maatregelen hoeft te treffen om meer schone lucht te laten ontstaan. Het betekent dat we in ieder geval nog 130 km/u mogen blijven rijden.

Nee, natuurlijk zijn we hier geen tegenstanders van schone lucht, maar er zijn betere oplossingen dan symboolpolitiek. Milieudefensie klaagde de Staat aan omdat de overheid niet genoeg zou doen om de luchtkwaliteit te verbeteren. De claim was gebaseerd op passages uit verdragen die Nederland met andere landen sloot. Eén van de dingen die de milieubeweging eiste was het afschaffen van de zones waar je 130 kilometer per uur mag rijden. Auto's stoten meer vervuilende stoffen uit als ze sneller rijden.

De rechter ging echter niet mee in de eisen van Milieudefensie, de Stichting Adem en 57 mensen die zich als eiser aansloten. De redenering is dat een voornemen om te streven naar verbetering van de lucht, zoals dat in de verdragen is omschreven, geen recht op schone lucht oplevert. Daardoor kan je het niet via de rechter afdwingen.

De eisers zijn uiteraard teleurgesteld en vinden dat de overheid laks omgaat met het milieu. Volgens hun moet er sneller gehandeld worden om de klimaatverandering tegen te gaan en om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dat kan allemaal best waar zijn, maar waarschijnlijk is de 130 km/u-zone niet het grootste struikelblok: het gebeurt bijna nooit dat je er daadwerkelijk zo hard kunt rijden.