Forens bedenkt nieuwe belijning voor de A4: zo lossen files op

Er zullen weinig mensen zijn die voor hun lol in de file staan, maar handigerds als Sjoerd van der Hoorn vermaken zich er in ieder geval wel. Tijdens het stilstaan bedacht hij een betere versie van de belijning op de A4 om files moet voorkomen.

De oplossing die Van der Hoorn bedacht wilde hij graag bij een groot publiek onder de aandacht brengen en daarom bedacht hij een slimme list: een crowdfundingcampagne. De software-ontwikkelaar wilde €60.000 bij elkaar brengen om de wegen opnieuw te laten belijnen. Het gaat om een symbolisch bedrag dat waarschijnlijk de waarde van de verf vertegenwoordigt.

Het grote doel was om bij Rijkswaterstaat aan tafel te komen om het idee te bespreken met de specialisten. Dat is inmiddels gelukt: hij heeft een uitnodiging om het plan eind januari te komen presenteren. De omgevingsmanager van de A4, Alwin Nijhuis is volgens de NOS geïnteresseerd in het plan, dat hem door verschillende mensen werd doorgestuurd. Wegbeheerder Rijkswaterstaat doet overigens wel vaker iets met adviezen die door het publiek aangedragen worden: eveneens op de A4 werd een aantal jaar geleden de afrit naar Den Haag aangepast nadat iemand een handigere indeling van de weg had verzonnen.

Op de heringerichte weg van Van der Hoorn hebben de twee meest linkerstroken straks geen last meer van ritsvlakken en invoegend verkeer. Het worden een soort expres-banen die (zoveel mogelijk) afgeschermd worden van in- en uitvoegend verkeer. Ook offert hij een complete afslag bij Leiden op, andere afslagen worden achter strepen of barrières geplaatst zodat het invoegende verkeer eerst een tijdje op de zijbaan moet blijven rijden voordat het op de hoofdbaan terechtkomt. 

Tja, het ziet er allemaal mooi uit, maar we hebben geen idee of dit echt files kan oplossen. Het is te hopen dat de simulatoren bij Rijkswaterstaat met actuele gebruiksgegevens van de wegen kunnen uitwijzen dat de belijning aangepast kan worden. Het zou mooi zijn als  Sjoerd de doorstroming weet te verhogen zonder dat er extra asfalt hoeft te komen. Dan zal zelfs de milieubeweging zijn idee toejuichen.

En, is die crowdfundingactie een beetje een succes? Nou nee, er is nu €200 binnen, maar de grote prijs was toch om in contact te komen met Rijkswaterstaat. Dat is gelukt.