Mercedes: Formule 1-motor voor 2018 is vrijwel nieuw

De wereldkampioenen in de Formule 1 starten het volgende seizoen met een nagenoeg compleet vernieuwde motor. De engineers hebben zoveel nieuwe onderdelen bedacht dat eigenlijk niets meer hetzelfde is als in 2017.

De verwachtingen bij Mercedes zijn weer hooggespannen voor het nieuwe Formule 1-seizoen. Sinds de V6 hybrides in de koningsklasse van het autoracen werden ingevoerd wonnen de Duitsers alle opeenvolgende wereldkampioenschappen voor zowel constructeurs als voor coureurs. 

In 2017 begon het allemaal wat moeizaam, waardoor Ferrari aanvankelijk voorop liep, maar uiteindelijke ging de dubbel weer naar Duitsland. Toch had ook Red Bull zowel auto als Renaultmotor tegen het eind van het seizoen beter voor elkaar. Het noopt de ontwikkelaars van Mercedes om beter na te denken. Ze hebben allerlei vernieuwingen klaarstaan waardoor de motor eigenlijk compleet vernieuwd is sinds vorig seizoen.

Motorbaas Andy Cowell zegt erover tegen Motorsport: "It's had several phase-ups through the season and we've got ideas to improve the power, the indicated power in the engine. We've got ideas to reduce the friction in pretty much every area of the power unit, or the losses in electrical systems."

Ook het bouwen van Formule 1-motoren blijkt nog steeds een kwestie van experimenteren. Soms gebeurt er iets anders dan het team zou verwachten: "Then there's those nice surprises where you thought north would give you 2kW and actually it's south that gives you 2kW." Mercedes heeft er vertrouwen in dat ze deze motor nog verder kunnen doorontwikkelen, onlangs wisten ze op de testbank al een rendement van 50% uit de brandstof te behalen en de 1.000 pk is een grens die ze verwachten te kunnen doorbreken met hetzelfde blok.