Lekker greenwashen: kabinet rijdt hybride BMW's

Kabinet Rutte III moet het groenste clubje ministers en staatssecretarissen ooit worden. Leuk voor ze, maar ze hebben die reden aangepakt om ineens een maatje groter te gaan rijden. Was je grote auto maar lekker groen, maar we trappen er niet in.

Nog maar een paar dagen geleden bleek dat topambtenaren zichzelf veel te belangrijk vonden om met Tesla's vervoerd te worden. Nu brengen de ministers van Binnenlandse Zaken, Klimaat en Sociale Zaken juichend nieuws: ze gaan SUPERGROEN doen met BMWs 740E's. In het totaal stappen zes ministeries over op de zogenaamd groene auto's van meer dan een ton per stuk.

Hier gaat onze socialistische klier toch enigszins van jeuken. Het is immers lekker makkelijk om hybride te rijden met gratis geld. Uit de weg burger, u mag geen plug-in hybride rijden, want dat is een fopvergroening van het wagenpark, maar als ministers het doen dan is het opeens supergoed voor het milieu. Is het niet frappant dat de belastingmaatregelen die het aantrekkelijk maken om semi-elektrisch te gaan rijden zijn afgeschaft en dat de ministers plotseling heel grote auto's kopen? Wat is er mis met kleinere auto's? De Audi's A6 worden ingeruild voor veel grotere auto's die op papier superzuinig zijn. Waar een gemiddelde dieselende A6 in het echt zes liter per honderd kilometer gebruikt, zou de 2585 kg wegende Bimmer maar twee litertjes benzine op die afstand gebruiken. Volstrekte onzin natuurlijk, want na uiterlijk veertig kilometer is de prik op en gaat de auto benzine drinken.

Combineren we die wetenschap met het feit dat Tesla's niet ver genoeg kunnen rijden, dan kunnen we concluderen dat minsters verder dan veertig kilometer gaan rijden en dus gewoon op benzine rijden. Ze hebben hun zware batterijen dan als extra balast bij zich. Gevolg: het heeft geen zin. Als je echt wilt bezuinigen, dan moet je gewoon zuiniger zijn en dat is kleiner; we zijn niet in Duitsland.