Ook mensen in dieselgaskamers van Duitse autobouwers

De nachtmerrie van de PR-afdelingen van Daimler, BMW en Volkswagen gaat door, nu is uitgekomen dat niet alleen apen in een uitlaatgaskamer werden gezet, maar ook mensen. De onderzoekers van EUGT gingen ver om te bewijzen dat diesel niet schadelijk is.

Afgelopen week was het schrikken geblazen toen bleek dat er apen waren gebruikt bij tests van de European Research Group on Environment and Health in the Transport Sector (alias EUGT) apen waren gebruikt. Ze werden met zijn tienen in een kamer gezet waar de uitlaat van een VW Beetle Diesel op de ventilatie was aangesloten. Nu blijkt dat de foponderzoekers tussen 2012 en 2015 ook mensen in de gashokjes hebben gezet.

De onderzoeksgroep EUGT werd in 2007 door Daimler, VW, BMW en Bosch opgericht om onderzoek naar van alles in de automotive industrie. De merken betaalden de onderzoekers om met 'wetenschappelijke' resultaten te komen die altijd in het voordeel van de autoindustrie zouden zijn. Het probleem was echter dat de EUGT die taak iets te letterlijk nam en volstrekt waanzinnige studies financierde.

De Amerikaanse tests waarbij apen en mensen in uitlaatgassen werden ondergedompeld om te bewijzen dat dieseldampen niet schadelijk zijn, kun je zien als gevolg daarvan. De automerken schrikken zich een hoedje nu naar buiten komt dat ze dat soort pseudo-wetenschap hebben gefinancierd. Volkswagen bood zaterdag al zijn excuses aan voor de onderzoeken. Nu heeft ook Daimler zich volledig gedistantieerd van het onderzoek, maar inmiddels ook van de EUGT. "We zijn geschokt door de omvang van de studies en de uitvoering ervan. We [Daimler] veroordelen de tests ten stelligste." Het Duitse concern heeft meteen een onderzoek ingesteld hoe de tests in hun naam uitgevoerd konden worden, want ze zijn in strijd met de waarden en ethische normen van het bedrijf.

Bosch was overigens al opgestapt als lid van de onderzoekslobbyclub toen de fopwetenschappers met de uitlaatgassen aan de haal gingen. Midden 2017 was het sowieso gedaan met de lobbyisten voor de diesel: na het begin van dieselgate besloten de drie overgebleven fabrikanten dat de EUGT misschien niet het beste plan was.

Alledrie de bedrijven hebben zich inmiddels uitgebreid verontschuldigd voor de apentests, en zeggen dat die onderzoeksmethodiek niet in hun straatje past. De mensentests maken het verhaal weer een stuk lastiger voor de automerken. Reden te meer om hier een klein advies te geven: wellicht is het beter om geen geld meer uit te geven aan lobbygroepen en gewoon goede auto's te maken. Bedrijven hebben geen stemrecht: de bevolking kiest een regering die de wetten mag maken, Het is niet aan bedrijven om dat democratische proces met een bak geld te verstoren.