Lekker. Lancia Thema 8.32 SW is station met Ferrari-power

Toen de Lancia Thema nog geen omgepakte Chrysler 300C was, maar een volbloed Italiaanse auto, bouwden de Turijners er een Ferrariblok in. De door Pininfarina gebouwde SW had die echter niet, maar een Nederlander wist raad. Zijn bouwsel is te koop.

Hoewel er van de Lancia Thema uiteindelijk wel een stationwagon werd geproduceerd, kwam die auto er nooit als 8.32. De versie met de motor uit de Ferrari 308 was er alleen als sedan, met de uitklappende spoiler op het kofferdeksel. Slechts een keer werd de Ferrari V8 met 32 kleppen in een SW gelegd: in een speciale versie voor Fiat-opperhoofd Gianni Agnelli. Hij had een eerste serie Thema SW met 8.32-motor voorin. Die auto werd in 2005 voor €19.550 verkocht door Bonham's. 

Inmiddels zijn we dertien jaar verder en is er een nieuwe 8.32 SW opgestaan in Nederland. De auto werd gedurende een flink aantal jaar verbouwd met onderdelen van maar liefst vier Thema's. Dat proces is uitgebreid vastgelegd op het internet. Het resultaat is een auto die in de vroege jaren negentig alle BMW's 5 Serie en Audi's 100 Avant had moeten verslaan.

Nu de auto af is, is de eigenaar er blijkbaar klaar mee, want hij verkoopt de auto. Het samenspel van Thema's tot Lancia Thema 8.32 SW is wel wat duurder geworden dan de originele Agnelli-8.32 in 2005. Het geheel moet nu €29.500 opbrengen. Dat komt natuurlijk ook omdat we alweer dertien jaar verder zijn en de Thema inmiddels een exclusieve youngtimer begint te worden.