Renault: FIA moet geen enge dingen aan de motor veranderen

Motorenleverancier en teambaas Cyril Abiteboul hoopt dat de FIA geen al te drastische verandering doet aan de motoren voor de Formule 1. Als de Fransen weer helemaal opnieuw moeten beginnen zou dat "doodeng" zijn.

De eerste berichten leken er een paar maanden geleden op de duiden dat de volgende Formule 1-motor weer een 1,6 liter V6 met turbo's wordt, maar zonder de complexe MGU-H. Verder moet de motor weer meer toeren gaan draaien en wordt er bezuinigd op de ontwikkelingskosten zodra de motoren af zijn. 

Meer is er echter niet bekend geworden sinds die tijd en dat noopt teambaas Cyril Abiteboul tot een oproep om voorzichtig te zijn. Tegen Motorsport zegt de Fransoos: "Het liefst starten we niet helemaal opnieuw. Gezien de investeringen die nu in de motor zitten, ik bedoel hoe lang het duurt voordat de motor geen enorme handicap meer de chassisbouwers is - want dat is wat je wilt hebben: dat de teams niet worden tegengehouden door een motorbouwer - dan is het vooruitzicht om helemaal van nul af aan te beginnen doodeng."

Het lijkt daarmee duidelijk dat Abiteboul wijst op alle 'ruzie' die Renault heeft gehad met Red Bull. De Oostenrijkse Britten wonnen vier keer het kampioenschap met een Renault V8 in de auto, maar met de V6'en liep het tot nu toe niet helemaal volgens plan. Voor de nieuwe motor maakt dat waarschijnlijk niet uit: Renault lijkt niet van plan om die nog aan Red Bull te leveren. 

Hij is overigens wel optimistisch over de wil van de nieuwe eigenaar Liberty Media: "I denk dat iedereen graag een constructieve dialoog heeft en zo snel tot een oplossing komt." Dat betekent overigens niet dat engineers van Renault al in het wilde weg een motor aan het ontwikkelen zijn: "we gaan ons nog niet vastleggen voordat we weten waar we aan toe zijn." Het zou ook vrij onhandig zijn als Renault de verkeerde gok neemt.