Dit is de 450 pk sterke BMW M4 Cabrio 30 Jahre

Het mag dan hartje winter zijn, BMW probeert wat zonnestralen de redactiehokken van stoffige en minder stoffige autotitels in te blazen. En waarmee kan dat beter dan met een gelimiteerde, knalgele pretcabrio met 450 trappelende paarden?

In 2016 presenteerde BMW de M3 30 Jahre, een powersedan die - de naam zegt het al - 30 jaar M3 vierde. Inmiddels bestaat de M3 cabrio ook 30 jaar, en dus volgen de Duitsers dezelfde formule. Met het verschil dat de M3 Cabrio niet meer bestaat, maar tegenwoordig M4 heet. Maar what's in a name?

Het recept van het nieuwste 30 Jahre-juweeltje wijkt nauwelijks af van dat van zijn voorganger: hij heeft het Competition Package, wat een upgrade van 431 naar 450 pk behelst. Daarnaast zijn veren, dempers en stabilisatoren geoptimaliseerd en tweakte BMW de karakteristieken van de rijstanden COMFORT, SPORT en SPORT+, alsook het standaard Active M-achterdifferentieel en de Dynamic Stability Control (DSC). De weinig subtiele gesmede lichtmetalen 666 M-sterspakers met 265/30 R20-banden voor en 285/30 R20-schlappen achter keren eveneens terug.

Kopers krijgen verder 'specifieke sportstoelen' en een koolstofvezel sierstrip op het dashboard met het ‘Edition 30 Jahre’ logo. Uitbundige klanten kiezen voor de kleur Mandarin II uni, maar uiteraard is de auto voor wie dat te spannend vindt ook gewoon in saaigrijs verkrijgbaar.

De xx-Jahre-edities zijn een dankbaar object voor BMW om wat extra publiciteit te pakken, en tegelijkertijd een paar hoge marge-modellen de markt op te drukken. Naast eerdergenoemde M3 zagen we ook al een 7 Serie 40 Jahre. Van ons mogen ze, zo lang we in de toekomst maar niet modellen als de 2 Serie Gran Tourer 20 Jahre krijgen. Maar vooralsnog ziet het er gelukkig naar uit dat in München alleen de krenten uit de pap worden gevist.

BMW gaat in totaal 300 van deze achterwielaangedreven open pretmachines bouwen, de Nederlandse importeur vertelt ons dat hier, 'naar het zich nu laat aanzien', vijf van naar Nederland komen. Een broodnodig stukje opfleuring voor onze grauwe wegen.