Recordaantal motorrijders in Nederland, Pia Dijkstra blij

Jubelstemming bij slagerij Dijkstra en Ollongren heden ochtend: het aantal motormuizen in Nederland zit op een all time high, wat betekent dat de aanvoer van vers orgaanvlees eveneens een boost krijgt.

Men zegt wel eens dat je de economische situatie in een land kunt aflezen aan de mate waarin de bevolking er leuke hobby's op nahoudt. Motorrijden is zo'n leuke hobby, er gaat weinig boven een tweewieler tussen de benen, die je op een mooie dag op een landweggetje de sporen kunt geven.

Nederland telt inmiddels ruim 1,4 miljoen mensen met een motorrijbewijs, tegenover 916.000 in 1986. Dat wil niet zeggen dat er daadwerkelijk anderhalf miljoen motorrijders zijn: er zijn ook veel mensen met een vrijgegeven categorie A op het roze pasje, maar zonder tweewieler in de garage. Echter, de bekangstelling voor motrorijden is groot, alsook de aanwas van nieuwe rijders. De Bovag dook -vooruitlopend op de motorbeurs die later deze week van start gaat- in de CBR-databanken, en vond uit dat vorig jaar 27.229 mensen slaagden voor hun afsluitende motorrijexamen. Een stijging van 8,9%. 

Inwoners van Drenthe zijn het fanatiekst: 14% van de meerderjarigen in de dunbevolkte provincie heeft een motorrijbewijs. Hier tegenover staat Zuid-Holland, dat met 8,5% de laagste motordichtheid heeft. Vrouwen hebben nog een inhaalslag te maken: slechts 4% van hen heeft een A-rijbewijs, tegenover 17% van de mannen.

Zou het komen door de steeds groter wordende keuze uit vreselijk dikke motorfietsen (ook elektrisch), of wellicht doordat je met een motor altijd tussen de files in het steeds meer dichtslibbende Nederland door kunt zeilen? We snappen het wel: motorrijden is een mooie uitlaatklep, en in deze tijden van hoogconjunctuur gunt de burger zichzelf zo nu en dan weer eens een pleziertje.