F1: Fuck corona, we gaan gewoon rijden

Een zwaluw maakt nog geen zomer, maar zo maakt ook één coronapatiënt nog geen pandemie. De hoofdarts van de Formule 1 is wel klaar met de paniek en stelt dat hij in het vervolg niet meer de hele boel cancelt als er een ziektegeval opduikt.

Max Verstappen

De Grand Prix van Australië stond in maart op het punt van beginnen, toen de FIA en de Formule 1 plotseling besloten dat ze het toch niet aandurfden om te gaan racen. In de paddock was één (1) werknemer besmet en dat leidde tot een hoop consternatie onder de journalisten. Kennelijk was dat genoeg om de hele boel af te blazen.

Hoofdarts Gerard Saillant (geen familie van Michel Vaillant) zegt nu dat hij geen probleem ziet om de race alsnog door te laten gaan als er een ziektegeval is. Inmiddels is de Formule 1 beter voorbereid op de situatie en in de wereld is het beeld inmiddels ook veranderd.

In de Franse sportkrant l'Équipe vergelijkt hij het afblazen van een GP om een enkele ziekte met het stilleggen van het complete metronetwerk als er een zieke passagier is geweest. Saillant zegt dat hij een goed plan heeft opgesteld waarin staat wat er moet gebeuren als er een zieke is.

Er zijn wel wat uitdagingen op het gebied van testen van de werknemers van de paddock. De arts denkt echter dat het mogelijk is om tussen de 1.000 en 2.000 mensen in de paddock te laten. Dan heeft hij wel snellere tests nodig zodat duidelijk is wie er ziek zijn. De arts heeft ook een duidelijk idee over de kalender: de verplaatsingen moeten logisch zijn. Dus de huidige (voorlopige) kalender moet op de schop. Als het seizoen in Oostenrijk begint is het niet logisch om daarna naar Engeland te reizen en vervolgens naar Hongarije: Saillant denkt dat een volgorde Oostenrijk, Hongarije en mogelijk Duitsland (of Italië, red.) logischer is omdat die landen een grens met Oostenrijk delen.

Autosport
  • Red Bull Content Pool