'Formule 1 wil deze week kalender officieel maken, zonder Zandvoort'

Het lijkt erop dat de Nederlandse GP in Zandvoort dit jaar definitief van de baan is. Deze week wil de Formule 1 eindelijk het schema voor de rest van het jaar bekendmaken en er zijn weer drie races afgevallen. Er blijven waarschijnlijk nog 19 races over.

Zandvoort

In Oostenrijk staan alle zeilen bij om deze week goedkeuring te krijgen voor het organiseren van een Grand Prix zonder publiek. Als het fiat van de regering er komt, is de kans zelfs groot dat er een nog een Grand Prix op de Red Bull Ring wordt gereden in de week ná de Grand Prix. Weer in Oostenrijk dus, op dezelfde plek. Gewoon, omdat iedereen er al is en dan is die extra race vast in the pocket voor de F1.

Een van de punten van discussie in Oostenrijk is nog het aantal journalisten dat wordt toegelaten. Wie gaan ervoor zorgen dat iedereen de races zonder publiek kan zien? Het is wel van belang dat de nieuwsvoorziening, maar het moet ook veilig zijn voor iedereen. Olav Mol en Jack Plooij hebben bijvoorbeeld al aangekondigd dat zij gewoon in Nederland blijven en erop moeten vertrouwen dat Ziggo goed materiaal aangeleverd krijgt vanaf het circuit.

Kalender

Er is weer een nieuwe voorlopige kalender uitgelekt. Daarin is Zandvoort definitief afgevallen. Ook Canada en Singapore krijgen in 2020 geen Grand Prix. De afvallers komen bij de races in Australië, Monaco en Frankrijk, die al definitief gesneuveld waren.

Opvallende nieuwe naam die genoemd wordt: Hockenheim. Het Duitse circuit zou dit jaar helemaal niet voorkomen in de kalender. De gewijzigde omstandigheden maken het financiële plaatje echter anders en dus kan de Duitse glibberbaan van 2018 en 2019 wellicht terugkeren. De kans bestaat zelfs dat Hockenheim Silverstone vervangt als de overheid daar niet meespeelt met het Formule 1-circus. Het kan ook zijn dat Duitsland in de plaats komt van een dubbele race op Silverstone.

Jul 5: Austrian GP
Jul 12: Red Bull Ring '2'
Jul 26: British GP (of Hockenheim)
Aug 2: Silverstone '2' (of Hockenheim)
Aug 9: Hungarian GP
Aug 23: Spanish GP
Aug 30: Belgian GP
Sep 6: Italian GP
Sep 20: Azerbaijan GP
Sep 27: Russian GP
Oct 4: Chinese GP
Oct 11: Japanese GP
Oct 25: US GP
Nov 1: Mexican GP
Nov 8: Brazilian GP
Nov 22: Vietnam GP
Nov 29: Bahrain '2'
Dec 6: Bahrain GP
Dec 13: Abu Dhabi GP

Publiek

Het ziet er niet naar uit dat er ergens publiek welkom is. In ieder geval kregen de tickethouders van de GP van Hongarije vandaag een mail dat ze dit jaar niet welkom zijn en er gewerkt wordt aan een regeling.