Duitse rechter: verbod op diesel in steden is toegestaan

Bij milieutypes en andere voorstanders van het weren van De Gewone Man Met Een Dieselauto kunnen de flessen bietensap ontkurkt worden: de federale Duitse rechter besloot zojuist dat dieselwerende milieuzones volstrekt gelegitimeerd zijn.

De zaak, aangespannen door de Deutsche Umwelthilfe (een organisatie met het mooie acronym DUH), scharnierde op de vraag of Duitse deelstaten eigenhandig regels mogen invoeren die lokale milieuzones dwarsboomt. Het ging hier specifiek om Stuttgart en Düsseldorf, wier deelstaten (Baden-Würtemberg en Nordrhein-Westfalen) tegen de lokale regelgeving in het geweer kwamen.

De Duitse variant van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (het Bundesgericht) bepaalt nu dat steden wel degelijk autonomie hebben om hun milieuzones zo in te richten zoals zij dit wensen. Een verbod van bepaalde dieselvoertuigen in bepaalde gebieden kan derhalve gewoon gehandhaafd blijven, danwel ingevoerd worden. Want diesel voer je aan weerloze aapjes, niet aan onschuldige burgers.

Aardig is wel dat de Duitse rechter steden carte blanche geeft, terwijl hun Nederlandse evenknie juist beperkender optreedt.