Hoera, meer asfalt betekent minder files

De crisis is voorbij, de economie draait op volle toeren en het nieuwe asfalt doet zijn werk: de files zijn minder lang geworden. Het aantal gereden kilometers is echter wel gestegen, dus er zijn meer auto's op de weg.

De logica was al lang bekend: als er teveel auto's zijn dan moeten er meer rijbanen bij. Volgens sommige partijen (we noemen even geen namen) zou het verkeer toenemen als je meer asfalt neerlegt, dankzij de aanzuigende werking van het zwarte rolmateriaal. Onlangs becijferde het CBS al dat die stelling onzin was: op een gegeven moment zijn er namelijk gewoon niet meer genoeg mensen om het aantal auto's te laten stijgen. We zijn bijna bij dat moment aangekomen in Nederland, want het aantal files daalt.

Volgens Rijkswaterstaat heeft het vooral te maken met het wegnemen van knooppunten in de weg. Op de A1 liep de boel bijvoorbeeld vaak vast als de brug bij Muiderberg openging. Nu daar een aquaduct is, kan het verkeer gewoon door als er iemand met zijn zeilboot langs wil.

Opvallend genoeg is het reistijdverlies wel toegenomen: dus ondanks minder files doen we wel langer over een ritje. Volgens Rijkswaterstaat komt dat onder meer door plaatsen waar je niet voluit (100 km/u) kunt doorrijden, dus als er rijbanen zijn afgezet voor een vrachtwagen met pech, maar ook in 80-kilometerzones. De wegbeheerder heeft berekend dat we in 2017 63,1 miljoen voertuigverliesuren hadden. 

De huidige regering gaat door met het aanleggen van genoeg extra asfalt, zodat de files misschien in de toekomst nog sterker verminderen. Gelukkig lijken ze ook in te zien dat het zeker handig is om af en toe een weg onder de grond te verstoppen, omdat iedereen er dan ook minder last van heeft.