En dat is vier. Maastricht wil milieuzone vanaf 2019

Het milieuzonevirus breidt zich nu ook uit naar beneden de rivieren. Na Utrecht, Rotterdam en Arnhem is Maastricht de vierde Nederlandse stad die voornamelijk oude diesels wil gaan pesten.

Op de valreep van de gemeenteraadsverkiezingen is gisteravond nog even snel een besluit door de Raad van Maastricht (of Mestreech, als u Limburgs kunt) gejast om vanaf 2019 een op Duitse leest geschoeide milieuzone in te voeren, die werkt met een vignet. Want, ziet u, er is geen enkele landelijke richtlijn voor milieuzones. De invulling ervan mogen de gemeenten zelf gestalte geven, waardoor we in theorie over een paar jaar 380 verschillende milieuzones in Nederland hebben. De ene weigert diesels van voor 2001, de andere diesels van voor 2005, en weer een andere neemt de Euro-uitstootklasse als uitgangspunt. Lekker makkelijk toch? We hopen dat u tegen die tijd nog een onbestickerd stukje voorruit over hebt om doorheen te kijken.

Verantwoordelijk wethouder Krabbendam (PV... haha nee, GroenLinks natuurlijk) wil auto's,  busjes en vrachtwagens met een diesel van voor 2006 en benzinemotor van voor 1990 uit de binnenstad weren. Voor het buitenhouden van brommers en motoren wordt nog een oplossing gezocht. Aangezien veel Maastrichtenaren al een Duits milieuvignet op hun ruit hebben, wil de stad dit overnemen. Controle door middel van kentekencamera's is onwenselijk: "Zo'n systeem is voor Limburg met zijn vele Duitse en  Belgische automobilisten onwerkbaar''.

De basis voor de plannen werd gisteravond aangenomen, na de verkiezingen mag een nieuw college zich gaan buigen over de verdere invulling ervan. 

Milieudefensie was er als de kippen bij met een reactie, die gisteravond al in onze brievenbus plofte (hulde voor het er bovenop zitten). Anne Knol, campagneleider duurzame mobiliteit: "In Maastricht zijn veel plekken langs drukke wegen waar de lucht sterk vervuild is, dus het is goed nieuws dat ze een milieuzone willen invoeren. Het zou mooi zijn als nog meer steden snel volgen en dat de landelijke overheid gemeenten hierin steunt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 72% van de stedelingen vervuilend vervoer uit hun stad wil weren. Iedereen wil gezonde lucht en een leefbare stad."

Bij het laatste kunnen we ons wel aasluiten, maar waarom dan weer zo symbolisch dat piepkleine aantal oude auto's wegpesten? Auto's hebben in een binnenstad niets te zoeken, dus waarom zou je geen ring om een stadshart trekken en hier gewoon een autovrije zone van maken?