Zwitserse politie bezuinigt: koopt Tesla Model X 100D

In Basel heeft de politie een bijzondere boekhoudkundige truc weten toe te passen. De agenten van het Alarmpiket krijgen Tesla's van CHF 140.000, ze zijn bijna vijftig procent duurder, maar de politie verwacht een besparing.

De zeven nieuwe Tesla Models X vervangen tien dieseldampers die nu in dienst zijn van de kantonspolitie in Basel. Met hun prijs van CHF 140.000 (€119.500) zijn de wagens ongeveer CHF 50.000 (€42.000) per stuk duurder dan de auto's die ze vervangen. 

Je zou zeggen dat een hoop geld uitgeven is als je hoopt op een besparing niet helemaal logisch is. De Zwitsers gaan echter uit van een lagere 'total cost of ownership'. Bij elkaar moet het lagere verbruik (elektriciteit is goedkoop), het weinige onderhoud en de hoge restwaarde zorgen voor een slimme investering.

Het bereik van de elektrische auto's is volgens de politie ruim voldoende voor hun eisen. Een doorsnee politieauto rijdt in Basel ongeveer tweehonderd kilometer per dag. Dan is het bereik van de Model X van ruim vijfhonderd kilometer prima toereikend en er komen bij de politiebureaus stekkerpunten om de accu's weer op te laden.

Kritiek is er echter ook. Een van de Zwitserse politieke partijen meent dat het niet verstandig is om auto's die nog niet getest zijn in de politieomgeving in te zetten. Ze vergeten echter dat er al verschillende Tesla's in dienst zijn bij de Luxemburgse politie en ook in de VS rijden verschillende Police Departments met de elektrische cruisers rond.

We vragen ons af hoe het straks gaat met draaideurcriminelen die telkens in de auto met moordlustige Falcon Doors worden geladen. Zijn dat nu Falcon Door-criminelen?