Politie geeft beelden vrij van dodelijke Ubercrash

Toen een autonome Uber-Volvo eerder deze week botste met een overstekende voetganger, was het meteen duidelijk dat er beelden waren. Deze zijn inmiddels vrijgegeven, en halen een paar vraagtekens weg.

Het belangrijkste in het verhaal: waar eerst sprake was van het oversteken van een (voetgangers-)oversteekplaats, blijkt uit de beelden dat de vrouw met haar fiets om de een of andere reden een pikdonkere weg oversteekt, midden op de rijbaan. Van een zebra of enige vorm van verlichting is geen sprake, en je ziet haar pas in beeld komen als ze maar op een paar meter afstand is. De genderneutralio achter het stuur zit met zijn telefoon te klooien en schrikt zich in het laatste frame van de video het apelazerus. Logisch.

Bij het zien van de beelden schieten ons twee dingen te binnen: 1) je kunt deze moeilijk op Uber vastpinnen en 2) wat fijn dat er ook open politiekorpsen zijn die gewoon meteen met grote stukken relevante informatie komen en zo speculatie tegengaan. Leest u mee, Nederlandse politie?

Overigens vragen we ons wel af hoe het kan dat de met sensoren volgebouwde Volvo op geen enkel moment een remactie inzet. Als zelfs een Tesla op de meer rudimentaire autopilot al twee auto's verder een crash ziet gebeuren, hoe kan een auto met modernere soft- en hardware dan niet een beweging voor zich langs detecteren? Wellicht speelt de duisternis hier een beslissende rol in. Enfin, de beelden.