VIDEO. Zo snel accelereert de politie-Audi naar 250 km/u

In een poging ploffers en ander gajes enigszins bij te houden, krijgt de politie de komende jaren snelle Audi's met een topsnelheid van 250 km/u. Maar hoe snel accelereert zo'n dikke Avant eigenlijk?

Politie

Gisteren presenteerde de politie vol trots het eerste bestickerde exemplaar van hun nieuwe Audi A6 C7 Avant 3.0 TDI quattro met 272 pk (stiekem zagen we 'm eerder al even). Het is een uitvoering van de 3.0 TDI met één turbo, en daarmee niet de sterkste in Audi's assortiment. Dat is de 3.0 BiTDI met 320 paarden. Echter, viel deze niet binnen het gestelde budget van €80.000, incl. ombouw.

De auto weegt 1.810 kg schoon aan de haak, maar tel daar in politieuitmonstering maar 350 kg bij op, dankzij specifieke apparatuur en lichte bepantsering. We zochten een acceleratievideo op om te kijken hoe rap dit nou naar de maximumsnelheid gaat, en in hoeverre Mo, Bilal en Fouad bij te houden zijn in hun RS4 of RS6:

KLIK hier voor de video

U ziet: 0-100 gaat lekker rap, maar bij snelwegachtervolgingen is dit volstrekt irrelevant. Hier zijn het de tussenacceleraties die het verschil maken, en als we eerlijk zijn, zijn we niet heel erg onder de indruk. 100-200 km/u neemt 16,8 seconden in beslag, en dus niet 'meer dan 20 seconden', zoals sommige zogenaamde kenners online beweren. Het is wel zo dat het extra gewicht negatief uitwerkt op de acceleratie, maar wellicht krijgen de Audi's ter compensatie een chipje dat de prestaties opvijzelt. Boven de 200 is het verschil in pk's met een Audi RS (272 dieselpaarden tegenover ongeveer 450 stuks uit een hoogtoerige benzinemotor) helemaal duidelijk merkbaar.

De politie krijgt elk jaar 20 nieuwe exemplaren, over een periode van maximaal zeven jaar. Als je uitgaat van 75 duizend kilometer per jaar, dan is de auto met vier jaar afgeschreven. De politie least de Audi's overigens, in plaats van ze te kopen. Hieronder een video van de 3.0 BiTDI, die de 100-200 km/u twee seconden rapper doet dan de 272 pk-versie, in 14,8 seconden.

Overigens presenteert Audi komende september op de Autosalon van Parijs een geheel nieuwe A6 Avant, dus de politie rijdt vanaf het begin al in verouderd materieel (relatief dan). Dit kan echter een bewuste keuze geweest zijn, aangezien je met het oog op betrouwbaarheid dan wel in beproefde techniek stapt. Bovendien zal het voor de gemaakte prijs ook niet nadelig uitgewerkt hebben.

Dat je met meer dan 2 ton aan gewicht en een motor die vrij ver naar voren ligt niet bent gevrijwaard van onderstuur bewijst de agent in het filmpje dat de Telegraaf maakte over dit *kuch* racemonster.