Tesla's Model 3 veranderen massaal in baksteen

Wie een paar jaar op een Tesla Model 3 heeft gewacht, denkt waarschijnlijk dat het wachten is afgelopen als de auto voor de deur staat. Fout. Door een probleem staan de eigenaars daarna op de Wegenwacht te wachten.

Nu Elon Musk zijn machines eindelijk aan het draaien heeft, komen er meer auto's op de straat. Na de eerste berichten die van medewerkers en ultieme fanboys kwamen, zijn nu de echte klanten aan de beurt. Okay, die hebben ongezien een auto besteld, dus dat zijn feitelijk ook nog wel fanboys (m/v/x).

Verschillende van die Model 3-junkies hebben nu problemen gemeld op het gebruikersforum van de auto. Ze hebben een auto die -zoals je dat bij computers en telefoons noemt- gebrickt wordt. De Tesla doet helemaal niets meer en reageert nergens meer op.

Een bestuurder uit Los Angeles heeft allerlei waarschuwingsteksten op zijn touchscreen: "I go to drive it this morning and I see a flashing message on my screen that alternates between ‘Rear motor disabled’, ‘Car may not start’, and ‘Car needs service’. The car wouldn’t start at all. It tells me that the problem may be fixed if I exit the vehicle and enter again, so I do that, but it does not fix the issue. I call Tesla and the lady on the phone has me reboot the car, but that also does not fix the issue."

Zoals het een Tesla-fan betaamt is hij niet uit het veld te slaan en houdt hij nog steeds van zijn batterijmobiel. Zijn bericht op het forum is echter de reden voor verschillende anderen om precies hetzelfde euvel te vermelden.

In alle gevallen wil de auto geen kant meer op en worden ze opgehaald en naar Tesla teruggebracht. In één geval word een zekering vervangen en voor de zekerheid ook maar de volledige aandrijflijn.  Er lijken zich problemen voor te doen met de 12 volt-accu van de auto's, maar ook met omvormers die de aandrijflijn kunnen beschadigen.

Gelukkig voor Tesla gaat het om maximaal enkele tientallen auto's die deze problemen nu vertonen, maar het is wel een aandachtspunt voor de fabrikant die probeert voet aan de grond te krijgen. In februari lag de fabriek al een tijdje stil omdat bijna veertig procent van de geproduceerde onderdelen achteraf niet goed bleek te zijn. Als dat zo doorgaat moet Tesla straks bijna de helft van de auto twee keer bouwen. Dan is het lastig om de beloofde productie te halen, laat staan om geld te verdienen aan de afgeleverde auto's.