Ook benzine-auto binnen twaalf jaar geweerd uit stad

Over een paar jaar is uw diesel geen reet meer waard omdat u in geen enkele stad welkom bent. Volgens denkers uit Brussel moet dat binnen 12 jaar doorgetrokken worden naar alles behalve elektrische voertuigen anders halen we de klimaatafspraken niet.

De Brusselse denktank Bruegel heeft bedacht dat Europese steden en lidstaten alle diesel- en benzinevoertuigen moeten verbannen. Dit omdat de grootste vervuiler (de transportsector) anders de klimaatafspraken van Parijs kan slopen. Volgens hen is de transportsector namelijk als enige meer gaan vervuilen (+20%) in vergelijking met andere industrieën. En nu horen we u zeggen dat de scheep- en luchtvaart hiervan ongetwijfeld de grootste hap voor hun rekening nemen, maar daar denkt Bruegel anders over. Hun vervuilingsverdeling kom op 70% wegtransport en 30% voor boten en vliegtuigen.

Om de verbanning van de verbrandingsmotor dit keer daadwerkelijk gedaan te krijgen, stelt de denktank voor om een belasting in het leven te roepen. Deze moet elektrisch rijden interessanter goedkoper maken. Daarnaast moet er meer ontwikkelingsgeld naar steunfondsen voor schone mobiliteit. Europa geeft hier op dit moment al veel geld aan uit, maar nu ligt de focus op het schoner maken van de te verbannen verbrandingsmotor. Dat schiet niet op als deze over 12 jaar toch niet meer gebruikt wordt. De focus moet hierbij dus ook verschoven worden naar alle vormen van elektrische aandrijving.

Na wat extra nadenken kwamen de Belgen ook op het idee om een potje in het leven te roepen: de EU Clean Transport Fund. Hieruit moeten steden wat geld kunnen graaien om zodoende meer schone alternatieven voor vieze auto's te kunnen aanleggen. Denk hierbij aan netwerken van schone bussen. Hierdoor moet het plannetje deze keer wel lukken.

De Nederlandse politiek reageerde ook. D66 vond het idee wat te ver gaan. Zij denken dat het overstappen op elektrisch vanzelf zal gaan binnen 12 jaar, dankzij druk uit China. GroenLinks vindt daarentegen dat er niet genoeg gebeurt. Diesel verbannen is niet goed genoeg want het heeft geen impact op de industrie. Daarom moeten we met het plan aan de slag: "Het wordt tijd dat Nederland, dichtbevolkt, relatief slechte luchtkwaliteit en innovatief, deze handschoen oppakt," aldus Bas Eickhout van GroenLinks.