HELP. Heel Noord-Holland dreigt door de weg te zakken

Honderden bruggen en viaducten in de provincie Noord-Holland zijn levensgevaarlijk, aldus de provincie Noord-Holland. Alleen vertellen de ambtenaren dat niet, maar komt de informatie tot ons na onderzoek van EenVandaag en NH Nieuws

Op zich zal niemand zich zorgen maken dat de bruggen in Nederland echt zullen gaan instorten. Iedereen die wel eens in Belgiƫ of de Verenigde Staten is geweest, heeft gezien dat een weg heel wat slechter kan worden voordat hij echt uit elkaar klettert. Maar dat is nu het punt niet: waarom doen de provincie en Rijkswaterstaat niets aan het achterstallig onderhoud aan de 'kunstwerken'? De nationale overheid en de regionale overheden halen bakken geld binnen met wegenbelasting, maar aan de wegen wordt dat blijkbaar niet besteed.

NH Nieuws en EenVandaag constateren dat tientallen snelwegviaducten acuut gerepareerd moeten worden. Zo is er rot in het beton op Knooppunt Amstel, is van alles fout met de fundering van de Gooise Knoop en kan de weg bij de Zeeburgerbrug zomaar verzakken.

Een van de oplossingen waar de overheid al jaren mee speelt is het invoeren van een tol voor vrachtwagens. De zware voertuigen brengen immers veel meer schade aan de weg dan de veel lichtere auto's. Het zou wellicht een goed plan zijn om op die manier meer vrachtverkeer naar de rivieren te jagen (om de tol te ontwijken). Als de tolopbrengsten nou ook maar ingezet worden voor hun doel: het onderhoud aan de wegen. Gelukkig voor de truckers komt de vervoerstaks er niet voor 2023, maar het is niet te hopen dat de wegbeheerders zo lang wachten met het wegwerken van de onderhoudsachterstanden: tegen die tijd vallen de bruggen echt uit elkaar van ellende.