Volgens Transport & Environment had de elektrische auto al een stuk verder kunnen zijn als het niet aan die vervelende diesels had gelegen. Autofabrikanten moeten namelijk van hun bestaande voorraad af en daarom stopen ze met het ontwikkelen van de schonere, niet- (direct) fossielenverbrander. Tegelijkertijd loopt niet één fabrikant behalve Fiat, een risico om de emissiestandaard van 2021 te missen.
Dus wat is er nu aan de hand? De regelgeving van de EU lijkt niet in gevaar te zijn, in 2021 hebben we de keuze uit meer dan 100 verschillende elektrische auto's, iedereen blij, maar toch gaat er iets niet goed. De Brusselse organisatie denkt namelijk dat we allemaal al veel eerder elektrisch zouden kunnen rijden als de autoverkopers een beetje meer meewerkten en eerder hadden ingegrepen. Nu updaten fabrikanten hun modellen een stuk minder ingrijpend, of minder vaak dan voorheen omdat ze van de huidige voorraad af moeten. Vier van de 50 best verkopende modellen zullen dit jaar vernieuwd worden. 14 in 2019 en maar zeven in 2020. En nu komt het mooiste: de Belgen geven zelf aan dat zeven updates per jaar normaal is. Je gaat je bijna afvragen of ze wel naar hun eigen cijfers kijken...
"Carmakers are shameless, crying wolf that they can’t meet their CO2 targets and blaming declining diesel sales, while pushing old, inefficient, high-performance SUVs to maximise their profits. As a result CO2 emissions are rising and their customers are hit with higher fuel bills. But the reality is almost all serious carmakers in Europe will hit their targets and avoid fines," aldus Greg Archer, clean vehicles director van het bedrijf.
Kortom, gaat alles een keer volgens de planning, is het weer niet goed genoeg. De diesel wordt in rap tempo de nek omgedraaid, dus eigenlijk is het helemaal niet zo vreemd dat fabrikanten deze zo snel mogelijk verkopen. Over een paar jaar wordt dat door ingrijpen van overheden nagenoeg onmogelijk. Maar dat daardoor de ontwikkeling van de elektrische auto expres achterblijft, lijkt ons een beetje een dom verhaal. Fabrikanten als Tesla hebben geen reet te maken met een voorraad diesels waar ze vanaf moeten, maar ook zij zijn technologisch niet veel verder dan de andere fabrikanten.