Ik wil een elektrische auto, wat is mijn levertijd?

Herhaal dit mantra na ons: 'elektrisch rijden is de toekomst, elektrisch rijden is ultiem genot'. Maar weet u wat elektrisch rijden ook is? Een kwestie van de lange adem. Want de levertijden zijn niet mals.

Er komen meer en meer elektrische auto's op de markt,  die hier bij Autobahn volop aandacht krijgen. Want ja, we zijn fanboys, en we willen niet over een paar jaar opstaan in de wetenschap dat de wereld om ons heen een stuk verder is dan waar wij zijn blijven steken bij het krampachtig vasthouden aan fossiele brandstof.

Diverse elementen van elektrisch rijden kwamen hier al voorbij: accelererend vermogen, laadtijden, range, betrouwbaarbaarheid. Een onderbelicht punt is echter een zeer essentiële: levertijd. En dus gingen we op onderzoek. Niet door de vraag aan de PR-managers van de merken voor te leggen, u weet net zo goed als wij: die liegen je toch alleen maar voor, dat is namelijk hun werk. Daarom staken we de thermometer in de bips van bestellend Nederland, door de nodige fora af te struinen. 

De Zoe met de grotere 40 kWh-batterij is al geruime tijd verkrijgbaar, maar ook bij deze auto moet je geduld hebben. Het afgelopen kwartaal werden er 260 op kenteken gezet. Klanten die hem medio vorig jaar bestelden kregen hem pas begin dit jaar, inmiddels lijkt de wachttijd teruggedrongen te zijn tot een maand of drie, zo lezen we op het Renaultforum.

De e-Golf, met zijn 35,8 kWh-accupakket, doet het goed in Nederland. Precieze cijfers hebben we niet, omdat alle uitvoeringen van de Golf op één grote hoop gaan, maar de RVO meldt dat er in februari 2018 (cijfers van maart zijn er nog niet) 144 bijkwamen op de Nederlandse wegen. Dit zijn er meer dan bijvoorbeeld de Zoe en Ioniq. De auto, die in de mooie Gläserne Manufaktur te Dresden wordt gebouwd, wordt gemiddeld een maand of drie na bestelling uitgeleverd.

De Leaf-verkopen kregen in maart een flinke impuls, toen de tweede generatie echt voet aan de grond kreeg. Er kwamen 299 exemplaren bij, waarmee het kwartaaltotaal op 473 uitkwam, zo'n 12 procent van de 3.945 elektrische auto's die in totaal werden weggezet. Echter, dat betekent niet dat je zo een nieuwe Leaf uit de showroom kunt plukken. De meeste Leafs die er nu uitgaan werden direct na de onthulling in september 2017 gereserveerd. Wie nu een exemplaar reserveert, krijgt hem over pakweg een half jaar. Een forumlid van Nissan Electric dat in januari bestelde moet tot minstens juni wachten, een ander heeft september als indicatie.

De Model S is al jaren op de markt, en Tesla verhoogt de productie voortdurend. Erg lang hoeft u dus niet te wachten op dit model. Tesla heeft een aantal Model S'en af voorraad beschikbaar, en wanneer je er zelf een wilt configureren, moet je ongeveer tweeënhalve maand wachten: de configurator geeft 'eind juni' op als levertermijn. 

Hoe anders is dit bij de Model 3. Tesla's nieuwste is eigenlijk de grote onbekende in het verhaal, want veel hangt samen met de mate waarin Tesla de komende maanden de massaproductie op gang weet te krijgen. Nederlandse klanten hoeven sowieso niet op een levering voor 2019 te rekenen, wie nu nog een Model 3 reserveert moet volgens Tesla rekening houden met 'levering binnen 12 tot 18 maanden'. Wie pech heeft mag dus tot oktober 2019 wachten op zijn Model 3. Wij zouden in dat geval wachten op het moment waarop Tesla de Model 3 met twee motoren bekendmaakt.

De Ampera-e is eveneens een moeilijk verhaal. De auto was al slechts mondjesmaat verkrijgbaar, en de scheiding tussen GM en Opel leidde tot een forse prijsverhoging. De auto wordt in de VS door GM gebouwd, en aangezien Opel nu onder het Franse PSA valt is het de facto geen Opel-product meer. Hij staat nog wel bij Opel op de site, maar met een vanafprijs van 46.699 euro gaan we er van uit dat de klandizie die nu nog in de markt is voor een dergelijk model doorloopt naar Hyundai. Helemaal omdat er in Noorwegen nog duizenden orders open schijnen te staan, en we levertijden van minimaal 9 maanden vernemen. Desalniettemin zijn er toch al 305 Ampera-e's op kenteken gezet dit jaar.

De Kona Electric belooft hét elektrische fuifnummer van de Koreanen te worden. Hij ziet er leuk uit, heeft - zeker in de zwaardere 64 kWh-variant - een puik rijbereik. Daarnaast hebben de Koreanen een prima reputatie opgebouwd voor wat betreft betrouwbaarheid en productie. Ze gooien hun gewicht de komende jaren achter zowel elektriciteit als waterstof, na de Ioniq is de Kona het volgende wapenfeit in de eerste categorie. De importeur rekende met 1.750 orders in 2018, de teller staat nu op 1.500. Terwijl er nog niet eens een prijs bekend is.

De importeur laat weten dat Nederland door zijn -KUCH 4% BIJTELLING- elektrogezinde klimaat voorrang krijgt vanuit de centrale organisatie. Wellicht krijgen we dus nog wat extra Kona Electrics, maar laten we niet vergeten dat de Noren ook flink aan de beslissers in Korea trekken. De auto is vanaf de zomer van 2018 beschikbaar, wie nu bestelt heeft zijn exemplaar als hij geluk heeft aan het einde van het jaar.

Dan het bestaande aanbod van Hyundai, de Ioniq. De auto is uit voorraad leverbaar, mits dit de versie is die je wilt hebben. Plaats je een bestelling, dan gaan er een paar maanden overheen. Alleszins redelijk, tenminste, als je met 28 kWh uit de voeten kunt.

Ook bij de vorig jaar geüpdate BMW i3 (en de nieuwe i3S) moet je rekening houden met een levertijd van ongeveer een kwartaal. Een en ander kan het maken hebben met de vele verkrijgbare opties en natuurlijk met de enigszins krappe productiecapaciteit. i3's rollen niet in hetzelfde tempo van de band als 1 Series, en dat merk je toch. 

De i3 lijkt in Nederland met de uitbreiding van het aanbod van de concurrentie aardig op zijn retour: afgelopen maand stond het model niet meer in de top 5 van bestverkochte elektrische modellen.

Voor wat betreft de Smart ForTwo EV is het hetzelfde laken en pak als bij de i3, hoewel de Smart als echte stadsauto wellicht nóg minder breed inzetbaar is. Zo lang er nog een versie met driecilinder verkrijgbaar is, wordt deze toch sneller gekozen. Logisch ook: hij is veel goedkoper en verbruikt nog steeds geen drol.

Dan de grote nieuwkomer, de I-Pace. Omdat de auto nog een enigma is, namen we toch even contact op met de importeur. Het alleszins diplomatieke en nietszeggende PR-antwoord luidde: "exacte aantallen noemen we nooit maar we kunnen wel trots melden dat de eerste allocatie inmiddels zo goed als verkocht is en dat we dagelijks contact met de fabriek hebben om te proberen om meer productie toegewezen te krijgen!"

Onze educated guess: bestel nu, en krijg je I-Pace niet voor 2019. Da's jammer voor de zakelijke rijder, die 22% betaalt over het deel van de catalogusprijs dat boven de 50 millle zit. En dat is minimaal 30 duizend euro.