Analyse. Waarom Max niet buitenom kon, en Alonso wél

Iedereen die van mening is dat Verstappen dit weekend buitenom bij Hamilton een onmogelijke actie probeerde te maken, moet even naar onderstaande onboardbeelden van Alonso kijken. In principe kan het, maar Max had wel beter moeten weten.

Een gouden regel binnen en buiten de F1 is: pick your battles. Toen Max Verstappen afgelopen zondag probeerde Lewis Hamilton in bocht 7 buitenom te grazen te nemen kon hij weten dat er maar één uitkomst mogelijk was: verliezen. Dit verlies kan nog beperkt worden door een kleine lift en weer aansluiten, maar Hamilton was geniepig genoeg om net even een tikje naar rechts te geven, waardoor Max van de baan raakte, en een positie aan de latere winnaar Ricciardo moest afstaan. Was dit niet gebeurd, dan was het goed mogelijk dat Verstappen de race won. Hoe dan ook: as is verbrande turf.

Op vandaag verschenen onboardbeelden van Alonso uit de eerste ronde blijkt dat de Spanjaard precies dezelfde move uithaalde bij beide Force India's. Met succes:

Waarom lukte Alonso wél wat Max niet lukte? Dit heeft verschillende redenen, waarvan de belangrijkste is dat de Force India's slecht de bocht ingaan: Perez raakt na een dramatische start verder achterop, omdat hij zijn auto links naast teamgenoot Ocon van de baan rijdt. De Mexicaan verliest hier snelheid en is een prooi voor Alonso. Maar ook Ocon pakt de apex van de eerste linkerbocht beroerd, waarschijnlijk omdat hij niet lekker de bocht inkomt. Ook hij verliest bochtsnelheid, waardoor Alonso's actie buitenom slaagt, en de Spanjaard aansluit bij de Hazen (Haassen? Haazsen?) voor hem.

Wat hierbij ook belangrijk is: het is de eerste ronde, dus naast de racelijn ligt het nog niet vol met stukjes rubber en stof. Alonso kan vrij clean de buitenbocht nemen. Max' actie vond plaats in ronde 39, op meer dan tweederde van de raceafstand. Weliswaar met veel betere softs dan de gebruikte mediums van Lewis, maar toch. Daarnaast nam Alonso de Force India's te grazen, terwijl Max het bij Hamilton probeerde: nota bene de coureur die in Bahrein heel duidelijk had laten zien liever het risico te nemen zijn auto kapot te rijden dan te wijken voor onze landgenoot. Dus wat had je gedacht dat er ging gebeuren?

Was de actie wél gelukt, dan had iedereen op de banken gestaan met de loftrompet zo diep in onze coureur, dat hij operatief verwijderd moest worden, en was je wederom gestruikeld over de Senna-vergelijkingen. Maar nee, dit ging nooit lukken. Verstappen flikte het kunstje eerder wel eens, in 2015 op Spa in Blanchimont. Echter, dit was bij Felipe Nasr in een Sauber en niet bij een viervoudig wereldkampioen die niet bang is met geslepen messen de strijd aan te gaan. Laten we afsluiten met die heerlijke actie, voor de positieve noot.