AUFMACHEN. Duitse politie voert invallen uit bij Porsche

Op een tiental locaties in Zuid-Duitsland is de politie vanochtend bij kantoren van Porsche binnengevallen. U mag één keer raden wat de aanleiding was: het begint met een 'd' en rijmt op 'Catweazle'.

Voor de gecoördineerde actie in de deelstaten Baden-Würtemberg en Beieren werden niet minder dan 33 openbaar aanklagers en 160 agenten ingezet, wellicht om te voorkomen dat de betrokkenen nog even snel wat belastende administratie opeten of wat sjoemelsoftware van de SSD wissen, maar waarschijnlijk meer als spierballenvertoon. Want de EU doet dan weliswaar geen bal tegen sjoemelpraktijken, de Duitse justitie wil zo nu en dan zijn tanden laten zien.

Porsche kreeg eerder al in de VS op zijn lazer vanwege gesjoemel met de 3.0 V6 diesel in de Cayenne. Dit was weliswaar geen eigen motor, maar dat pleit een fabrikant natuurlijk niet vrij. Wat de Duitse justitie nu op het spoor denkt te zijn horen we hangende het onderzoek uiteraard niet, maar we geven u op een briefje: hier gaat u weinig meer van horen. Eerder werd er al bij Audi en VW binnengevallen, en eventuele bewijslast gaat op de grote hoop. Vervolgens komt er een slepend proces waarin advocaten het jarenlang uitvechten op technische details, en het publiek al lang is afgehaakt. Update. En we hebben beeld van de gespannen situatie. De Autobahn-nieuwshelikopter is onderweg voor een live-verslag. Update 2. Ook bij Audi zijn (weer) invallen geweest, zo vernemen we uit Duitse kringen.