Zonder rijbewijs in een autonome auto? Dacht het niet

Je zou denken dat elk persoon achter het stuur van een zelfrijdende auto mag klimmen. Hij rijdt immers zelf, en niet de bestuurder. Dat is niet volgens iedereen een goed idee en er moet zelfs een apart rijbewijs voor komen. 

Volgens onderzoek dat door verzekeraar AXA en advocatenkantoor Burges Salmon in het Verenigd Koninkrijk is uitgevoerd, is het geen goed idee om mensen zonder rijbewijs in een autonome auto te laten stappen. Sterker nog: ze moeten een compleet nieuw rijbewijs halen. De reden? Mensen zijn niet snel genoeg om de controle van de auto over te nemen als die moet gebeuren.

Het Britse onderzoek wijst uit dat een gemiddelde bestuurder ongeveer drie seconden nodig heeft om op de weg te focussen nadat hij de controle over de auto heeft overgenomen van het autonome systeem. In die drie seconden kan een auto een flinke afstand afleggen waarin heel veel kan gebeuren. Daarom stellen de bedrijven zelfs voor dat eigenaren van zelfrijdende voertuigen een nieuw rijbewijs moeten halen waarin de overgang van computer naar mens soepeler en sneller zal verlopen. 

Een van de dingen waarnaar is gekeken bij dit proces is aan wie (of wat) de schuld toegerekend kan worden in het geval van een ongeluk. Het is daarom belangrijk om de grenzen van de technologie en menselijk kunnen goed te definiëren en het gat hiertussen zo klein mogelijk te maken.

Op zich hebben beide bedrijven natuurlijk een goed punt, maar wij denken dat de oplossing niet ligt in een nieuw soort rijbewijs. Wellicht is dit eerder iets dat de autonome auto zelf moet oppakken. Het lijkt ons dan ook relatief simpel om een veiligheidssysteem in te bouwen dat de controle pas vrijgeeft als de bestuurder daar ook daadwerkelijk klaar voor is.

Hoe dan ook: het is weer een probleem dat fabrikanten van zelfrijdende auto's moet verwerken. En het is al zo lastig om de technologie overal goed te laten werken. Daarnaast is dit ongetwijfeld niet het laatste probleem dat onderzoekers zullen vinden. Naarmate de autonome auto's meer en meer zullen verschijnen, zullen er ook meer en meer problemen naar boven komen.